Spomienkový album 07/2001

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Fotograf Karl Hofer zvečnil pred rokom 1932 nádvorie Vodnej kasárne, ktorú postavili prešporskí mešťania v rokoch 1759 až 1763, aby nemuseli vojakov posádky ubytovávať vo svojich domoch. Skoro 180 rokov ostalo impozantné nádvorie kasárne vo svojom pôvodnom stave tak, ako ho dokončil staviteľ M. Höllrigl.

Široké nádvorie na skoro štvorcovom pôdoryse, obkolesené pravidelnými arkádami, bolo určené na výcvik - execírovanie - vojakov. Veliteľ pozoroval výcvik z balkónu oválnej vežovitej stavby, ktorá obsahovala údajne aj kaplnku.

V 40. rokoch 20. storočia časť budovy pri rozširovaní nábrežia demolovali. Oveľa väčšou katastrofou pre historickú stavbu však bola dostavba nového krídla a úprava nádvoria v 70. rokoch podľa projektu architekta Dedečka. Nádvorie, ktoré sa už aj tak zmenšilo na menej ako polovicu svojej pôvodnej rozlohy, vyplnili zvýšenou betónovou nádržou, do ktorej nasadili stromy. Tie dnes úspešne zakrývajú to, čo z barokovej budovy ešte ostalo. Okolo nej vyrástli necitlivo komponované vysoké stavby, pred pár mesiacmi ešte aj nové krídlo hotela Carlton. Barokovú strechu vežičky s ladnými krivkami obrysu nahradil plechový nezmysel, originálny kríž z nej ktosi ukradol.

Bratislavčania s citom pre zdedené Staré Mesto dnes volajú po odstránení tejto hanby mesta. Avšak práve teraz sa paradoxne objavil aj projekt, ktorý chce znovu zakryť modernou budovou v priestore Židovskej ulice obnovené múry stredovekého mestského opevnenia. Nepoučí sa Bratislava nikdy na vlastných chybách?

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie