Spomienkový album 03/2001

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od nášho čitateľa Jaroslava Volentiča sme do redakcie dostali fotografiu dolnej časti terajšieho Námestia SNP, ktorá mohla vzniknúť len medzi rokmi 1931 až 1934.

V roku 1931 totiž dokončili budovu Mestskej sporiteľne (podľa projektu Jura Tvarožka) z terasy najvyššieho poschodia ktorej fotograf vtedy ešte obrovskou plochou pôsobiace námestie fotografoval. V roku 1935 už nemohol záber zopakovať, lebo na mieste jednoposchodového domu, ktorý vľavo vyčnieva do námestia, vyrástol Manderlov mrakodrap projektovaný architektom Christianom Ludwigom v spolupráci s Ernestom Spitzerom.

V pôvodnom nízkom dome bola okrem mäsiarstva Rudolfa Manderlu aj krčma s dvoma vchodmi, kde sa predávali výrobky bratislavskej továrne na likéry Slubek. Domy vpravo na historickej fotografie v roku 1935 boli už čiastočne nahradené novostavbami Ústredného družstva a Roľníckeho družstva od architekta Emila Belluša.

Časť námestia v popredí slúžila v 19. storočí ako hydinový trh (Hendlmarkt). Nesprávnym prekladom sa v literatúre objavilo tvrdenie, že námestie nieslo meno hudobného skladateľa Georga Friedricha Händla.

Štefan Holčík
FOTO - archív a István Németh

Páčil sa vám článok?