Spomienkový album 19/2000

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na mieste, kde teraz stojí budova Hlavnej pošty na Námestí SNP, sa nachádzalo až do 70. rokov 18. storočia stredoveké mestské opevnenie a pred ním hlboká priekopa.

Po zrušení hradieb vznikol v pokračovaní Uršulínskej ulice priechod na námestie - trhovisko pred kláštorom Milosrdných bratov. Pozemky pri ňom získal bohatý prešporský podnikateľ, obchodník Wachtler, ktorý spolu s niekoľkými inými pochopil dôležitosť a výhody manufaktúrnej výroby. Bol jedným z tých, čo založili manufaktúru na textilné výrobky v Čeklísi (teraz Bernolákovo). Podomácky pre neho pracovalo za minimálnu mzdu aj množstvo žien a detí v Prešporku.

Jeho dom na mieste zbúraných hradieb, postavený v roku 1778 údajne A. Fischerom, bol navonok skutočným palácom, obsahoval však aj mnoho nájomných bytov. Palác čoskoro prešiel do rúk grófskej rodiny Szapáry. Potomkovia pôvodného majiteľa Wachtlerovci vlastnili až do roku 1945 palác na Ventúrskej ulici, kde je dnes Veľvyslanectvo Rakúskej republiky a ktorý je označený zavádzajúcou tabuľkou o údajnej návšteve Mozarta.

Pôvodný Wachtlerov palác bol tak výhodne situovaný v centre mesta, že bol predurčený stať sa telegrafnou centrálou a aj sídlom pošty a poštového riaditeľstva (1853). Ani po prestavbách a rozšírení už potrebám pošty na začiatku storočia nevyhovoval. Roku 1908 ho zbúrali, aby ho nahradili novostavbou podľa projektu G. Partosa z Budapešti (1912).

Pri búraní pôvodného objektu mnoho jeho kvalitných architektonických detailov druhotne použili. Zábradlie balkóna použil staviteľ a stavebný podnikateľ Alexander Feigler ako zábradlie terasy pri vlastnej vile (teraz Partizánska ul. č. 9). Zabudnuté a neudržiavané sa tam zachovalo podnes.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?