Spomienkový album 15/2000

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na hradisko nad Dunajom a neskorší hrad, ktorý dal meno aj pod ním vznikajúcemu mestu - Pressburg - viedlo od praveku niekoľko prístupových ciest.

Jedna špirálovým spôsobom obkolesovala kopec, iná prudším stúpaním umožňovala výstup do opevnenia na mieste ulice, ktorá dnes nesie meno spisovateľa Pavla Beblavého (1847 - 1910). Horná časť ulice je dnes vďaka nedôslednosti a neinformovanosti pracovníkov bývalého národného výboru nesprávne označená tabuľkou „Zámocké schody“. Ulica Zámocké schody sa však v skutočnosti končí objektom dnešnej reštaurácie Arkádia.

Domy Beblavého (predtým Petőfiho) ulice stáli pôvodne až po gotickú hradnú bránu, ktorú maďarskí nacionalisti na konci 19. storočia pomenovali Korvínovou, ktorá však vznikla už v čase panovania uhorského kráľa a rímskeho cisára Zigmunda Luxemburského (+ 1434).

Parková úprava svahov hradného kopca v 80. rokoch znamenala aj výstavbu moderného oporného múra na mieste, kde predtým stáli domy z 18. a 19. storočia. Vznikol chodník, ktorý mal viesť k bašte Luginsland, ale dnes ho používajú bezohľadne majitelia áut ako prístupovú cestu k domom nad Kostolom svätého Mikuláša.

Na začiatku chodníka je v múre vybudovaná nika, v ktorej mala stáť pitná fontána. Nedávno sa v nej objavil kontajner na smeti firmy OLO. Je náramnou okrasou mesta, čo s podivom konštatujú najmä návštevníci Bratislavského hradu z cudziny. Musíme si naozaj zvyknúť na všetko?

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?