Spomienkový album 13/2000

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V 40. rokoch 19. storočia sa začalo pri Dunaji formovať nové nábrežie. Pozdĺž neho, západne od dnes už zbúranej Vodnej kasárne (v jej torze sídli SNG), postavil Ignác Feigler ml. rad obytných domov.

Domy vlastne začal stavať jeho otec Ignác Feigler st., ale ten roku 1847 zomrel na týfus. V roku 1873 niektoré z domov zvýšili o jedno poschodie. Vo dvoch desaťročiach medzi rokmi 1870 a 1890 sa uskutočnilo spevnenie dunajských brehov a výstavba betónového múru, ktorý mal odvrátiť stále sa opakujúce záplavy. Ulica pri nových domoch sa zmenila. Násyp zo strany Dunaja bol o tri schody vyšší ako vozovka a na ňom zriadili chodník.

Po roku 1920, keď už mali stromy pozdĺž ulice košaté koruny, pomedzi ktoré bolo vidieť na železný Most Františka Jozefa, nábrežie premenovali. Namiesto mena grófa Batthyányiho dostalo neobvyklý názov Príboj. Vraj preto, že tu vlny rieky bijú na breh ako v prímorských mestách počas prílivu. Aj most premenovali. Stal sa mostom Štefánikovým. Domy na nábreží, teraz už Rázusovom, zbúrali v 60. rokoch v súvislosti s rozširovaním vozovky a výstavbou Nového mosta.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?