Spomienkový album 08/2000

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Kostol svätého Mikuláša v Podhradí (predtým Schlossberg) postavili po roku 1660 na základoch gotického kostola, ktorý zbúrali po roku 1526, keď sa blížilo turecké nebezpečenstvo.

Nedávny archeologický výskum ukázal, že už v 11. storočí tam stála kamenná rotunda, ktorá bola svätyňou osady pod Hradom. Kostol zo 17. storočia sa zachoval s malými úpravami dodnes. Keďže sa však katolícke obyvateľstvo pôvodnej osady svätého Mikuláša (Fanum sancti Nicolai) dávno odsťahovalo, slúži dnes kostol veriacim pravoslávnej cirkvi.

Kostol bol počas druhej svetovej vojny poškodený. Po vojne dostal nové zastrešenie a zmenil sa tvar vežičky. Na južnej fasáde kostola vpravo od vchodu býval až do 60. rokov pripevnený barokový baldachýn, ktorý chránil pred nepriaznivým počasím skupinu troch krížov Kalvárie. Na nich boli drevené vyrezávané sochy Krista a dvoch s ním ukrižovaných lotrov v nadživotnej veľkosti. Pod Kristovým krížom stála socha plačúcej Panny Márie.

Sochy od neznámeho autora boli polychromované vo farbách najviac zodpovedajúcich farbe mŕtveho ľudského tela, polychromia sa však nezachovala. Baldachýn pri oprave kostola už neobnovili a drevené sochy súsošia sa dostali do súkromného majetku. V 80. rokoch ich do svojej zbierky zakúpila Galéria mesta Bratislavy.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?