Spomienkový album 06/2000

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mesto bolo od stredoveku obkolesené dvoma prstencami opevnení. Vonkajšie opevnenie, ktoré chránilo predovšetkým predmestia, sa tiahlo pozdĺž neskorších ulíc a námestí ako sú Palisády, Suché mýto (teraz Hodžovo námestie), Obilný trh (dnes Námestie 1. mája a Kollárovo námestie), Ulica 29. augusta.

Vo vonkajšom opevnení bolo viacero brán. Jedna z nich stála na hornom konci Kozej ulice (po nemecky Gaisgasse a nie Ziegengasse, ako sa prednedávnom objavilo v jedných novinách). Bránu volali Kozou, lebo ňou údajne vyháňali kozy na pašu na svahy Malých Karpát. Bránou a ulicou viedlo potrubie, ktoré privádzalo pitnú vodu z prameňa na terajšej Šulekovej ulici do mestských fontán.

Po zbúraní brány (okolo roku 1780) vznikli po oboch stranách ulice chudobné domčeky. Na pravej strane stáli do konca 30. rokov, keď ich nahradili dnešnými objektmi. V nárožnom dome (Kozia 28) žila donedávna známa výtvarníčka - keramička Dagmar Kubíková - Rosulková (1909 - 1999), jedna z absolventiek bratislavskej Školy umeleckých remesiel (ŠUR).

V čase výkopu základov pre dom Palisády č. 14 na začiatku 60. rokov sa ukázali vpravo od miesta brány základy kruhovej stavby. Mohla to byť s bránou súvisiaca obranná bašta alebo vodný rezervoár.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?