Spomienkový album 05/2000

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Meranie času robilo ľudstvu dlho problémy. Pospolitý ľud sa celé tisícročia uspokojoval určovaním času podľa polohy slnka. Na presnejšie meranie vzniklo množstvo technických zariadení. Po vodných, presýpacích, slnečných a iných hodinách sa od 16. storočia začali všeobecne používať mechanické hodiny.

Pre širokú verejnosť boli určené hodiny na mestských vežiach, najmä na vežiach radníc, mestských brán, kostolov. V Prešporku inštalovali mechanické hodiny na veži Starej radnice najneskôr v roku 1571. Pred rokom 1602 nasledovali aj hodiny na Michalskej veži. Hodiny mali byť zďaleka viditeľné, preto sa v ich najbližšom susedstve nesmeli stavať objekty, ktoré by ich zakryli. Vežové hodiny, samozrejme oznamovali čas aj odbíjaním na zvonoch. Zvon na Michalskej veži je z roku 1589.

Dnes, keď už má skoro každý digitálne hodinky a mnohé iné zariadenia, ktoré podávajú aj informácie o čase, sa zdá, že možno vežové hodiny zrušiť. Ak nie zrušiť, aspoň ich zastavať vysokými objektmi v okolí. A to aj v prípade, že sú súčasťou Mestskej pamiatkovej rezervácie. Najnovší príklad je z Bratislavy, kde sa vo februári nevhodne zvýšila strecha domu na Baštovej ulici.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?