Spomienkový album 02/2000

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Záber zo západného vyústenia dnešnej Obchodnej ulice z roku 1929 je posledný, na ktorom možno vidieť domy z konca 18. storočia na mieste dnešného Domu obuvi. Ľavý z nich (vtedy Hurbanovo námestie 10) je už čiastočne zdemolovaný, čísla 11 a 12 sú vysťahované.

V čísle 10 býval obchod s dámskou konfekciou a módnymi doplnkami “Tauskyho synovia”, v čísle 11 predávala firma “Steiner” pánsku a chlapčenskú konfekciu, na čísle 12 bola okrem známej vinárne Schmidt-Hansl aj predajňa firmy Jacques Mayer s elegantnými klobúkmi.

Na druhej strane Michalského mosta, tam, kde je kaviareň Regina, mal obchod s látkami (strižným tovarom) pán Ramharter. Na mieste domov pred Michalskou bránou vyrástol v roku 1930 obchodný dom firmy Baťa od V. Karfíka, ktorý dostal vzápätí prezývku “Glaspalais”. Bola to prvá stavba v meste s fasádou obloženou sklom a navyše večer sa za sklenenými tabuľami rozsvietili stovky žiaroviek. Neskôr nasledovali sklenené fasády Mestskej sporiteľne (teraz Námestie SNP 18) a obytného domu na Hurbanovom námestí 8, ale tie už neboli takým “šlágrom”.

Mimoriadne ľahko pôsobiaca fasáda Baťovho domu utrpela úpravou, pri ktorej ju orámovali kamenným pásom, prvkom výrazovo úplne cudzím pôvodnému slohu tridsiatych rokov. Pôvodne Karfíkovo schodište už údajne po päťdesiatich rokoch nevyhovovalo predpisom. Preto postavili za budovou nové schodište do stredovekej mestskej priekopy. Aj napriek tomu, že jadro mesta, a teda aj priekopa, je už od roku 1954 vyhlásené za Mestskú pamiatkovú rezerváciu. A pritom na inom mieste tej istej priekopy len o pár rokov skôr zbúrali dva iné hodnotné a menej agresívne objekty v snahe priznať jej pôvodný rozsah.

Nové schodište Domu obuvi nevhodne vyplnilo priestor medzi Michalským mostom a Prašnou vežou zo 16. storočia, ktorá je ním dnes celkom zakrytá. V budúcnosti sa hádam nájde spôsob, ako tento nevhodný zásah odstrániť a nahradiť vhodnejším riešením.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?