Ocenenie Ružinova bude in memoriam udelené Alfrédovi Wetzlerovi

18.9.2019

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Alfréd Wetzler, ktorý patrí spolu s Rudolfom Vrbom k zabudnutým hrdinom druhej svetovej vojny, a to napriek tomu, že ako prví podali správu o koncentračných táboroch, dostane im memoriam verejné ocenenie bratislavskej mestskej časti Ružinov. Práve v tejto mestskej časti prežil Wetzler svoj život po úteku z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

"Málokto vie, že pán Wetzler po úteku a po vojne pracoval v ružinovskej knižnici, napriek tomu, že bol na invalidnom dôchodku. Dokonca má v Ružinove potomkov. Som veľmi rád, že mu odovzdáme ocenenie im memoriam. V budúcnosti by som chcel navrhnúť pomenovanie niektorého verejného priestranstva v Ružinove jeho menom," uviedol pre TASR starosta Ružinova Martin Chren.

Alfréd Wetzler sa narodil 10. mája 1918 v Trnave a zomrel 8. februára 1988 v bratislavskom Ružinove. Spolu s ďalším slovenským Židom Rudolfom Vrbom spísali po úteku z koncentračného tábora 32-stranovú správu. Tá obsahovala detailné nákresy tábora, štatistiky o väzňoch a popisovala aj spôsob, akým boli väzni mučení a splyňovaní. Dovtedy nemali spojenci k dispozícii žiadny natoľko podrobný plán fungovania tábora. Podľa mnohých práve táto ich správa pomohla zachrániť státisíce ľudských životov. Podľa Wetzlerovej knihy "Čo Dante nevidel" natočil režisér Peter Bebjak film Správa.

Verejné ocenenie Ružinova získajú tento rok aj dvaja žijúci Ružinovčania Anton Gajdoš a Eva Gajdošová (nie sú v príbuzenskom vzťahu, pozn. TASR). Spomedzi doručených nominácií ich vybrala miestna komisia školstva, kultúry a športu. Nominovaných odsúhlasili v utorok (17. 9.) ružinovskí miestni poslanci.

Anton Gajdoš je autorom elektronického internetového projektu – Národná encyklopédia športu Slovenska, ktorá faktograficky dokumentuje a propaguje históriu a súčasnosť športu na území Slovenska. Eva Gajdošová je spoluzakladateľkou Asociácie školskej psychológie SR a ČR a tiež spoluzakladateľkou inkluzívnej základnej a strednej školy. Pod záštitou starostov zorganizovala v Ružinove sedem medzinárodných konferencií s aktuálnymi témami. Ocenenia budú odovzdané koncom septembra.

(TASR)

Páčil sa vám článok?