Pod palácom vybudovali cisternu na vodu

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Priečny trakt Primaciálneho paláca navzájom od seba oddeľuje dve palácové nádvoria. Severnejšie z nich plnilo reprezentačnú funkciu, južnejšie obsahovalo hospodárske zázemie.

Dnes by sme mohli severné nazvať podľa súsošia svätého Juraja na fontáne nádvorím svätého Juraja, a južné podľa rekonštruovaného súsošia svätého Jána Nepomuckého nádvorím svätého Jána. Nádvoria sú navzájom prepojené prejazdom na prízemí traktu za hlavným oltárom kaplnky svätého Ladislava.

Priečny trakt obsahuje okrem kaplnky na prízemí pri prejazde zvláštnu miestnosť, ktorej klenby sú podoprené dvoma mohutnými kamennými piliermi. Drieky, ako aj hlavice týchto pilierov možno datovať do obdobia omnoho skoršieho než 70. roky 18. storočia, keď terajší palác stavali. Prízemie tohto traktu pravdepodobne zachovali zo staršej arcibiskupskej rezidencie.

Podľa tvarov klenieb sa možno domnievať, že tu bola pôvodne palácová kuchyňa s veľkými otvorenými ohniskami, z ktorých dym unikal cez otvor v klenbe mohutným komínom. Miestnosť pravdepodobne pokračovala smerom na juh, kde na priľahlom nádvorí ešte pred dvadsiatimi rokmi stála prízemná budova skladu.

Okrem dvoch zachovaných stĺpov bola klenba podoprená radom ďalších. Podlaha miestnosti, kde je dnes kaviareň, sa nachádza asi o meter vyššie, než bola pôvodná. Preto dnes ani nevidno pätky kamenných stĺpov. Bolo by ich treba hľadať asi na úrovni južného dvora.

S prevádzkou kuchyne súvisela aj existencia rozsiahlej murovanej cisterny kruhového pôdorysu v suteréne paláca pod východným traktom. Nevie sa o tom, že by mal palác vlastnú studňu. V paláci sa však spotrebovalo veľké množstvo vody. Preto bola pod ním vybudovaná obrovská cisterna, ktorá sa napĺňala prevažne dažďovou vodou. Iná podobná sa zachovala pod úrovňou nádvoria uršulínskeho kláštora, je však zasypaná.

Štefan Holčík
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?