Zaujíma vás história a frontové divadlo? V Ružinove bude vernisáž jeho fotografií a dokumentov

25.8.2019
0

Zdroj: Cultus Ružinov

Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov, pri príležitosti 75. výročia SNP pripravili vernisáž fotografií a dokumentov „Keď Thália plakala, 2. svetová vojna v slovenskom divadle.“, ktorá bude spojená s prednáškou. Vernisáž sa uskutoční v stredu, 28. augusta o 18:00 v priestoroch foyer Domu kultúry Ružinov. Výstava potrvá do 31. októbra 2019.

Frontové divadlo bola umelecko- propagandistická, agitačná, operatívna, estrádna skupina, ktorá pôsobila na povstaleckom území. Vysvetľovala ciele Povstania, povzbudzovala a prinášala občanom, vojakom a partizánom rozptýlenie a radosť svojím umeleckým programom.

Členovia Frontového divadla cestovali vlakom, neskôr autobusom do miest a dedín, kde účinkovali v miestnych kinách, kultúrnych sálach, v školských telocvičniach, v kasárňach, v stodolách, v nemocniciach na chodbách i v izbách, poľných lazaretoch, na lúkach pod holým nebom. V programe mali zaradené hudobné čísla, recitácie básní, spievanie piesní, árií z opier, monológy, skeče, scénky, anekdoty, tance, eskamotérske čísla a iluzionistické výstupy. Neraz pozvali na javisko i niekoho z prítomných divákov, partizánov, aby zaspievali, rozpovedali veselý príbeh, zahrali na hudobnom nástroji.

Zdroj: Cultus Ružinov

​Viac o 2. svetovej vojne v slovenskom divadle sa dozviete na prednáške od odborníčky Mgr. Kataríny Nádaskej, PhD., a Mgr. Martina Timka, ArtD., ktorí budú hosťami na vernisáži.

(ms) 

Páčil sa vám článok?