Na Bratislavskom hrade začne už tento pondelok predaj nulovej eurobankovky

22.8.2019
Nulová eurobankovka

Zdroj: SNM-Historické múzeum

Páčil sa vám článok?

Nulová eurobankovka je obľúbený zberateľský predmet a turistický suvenír. Svoju unikátnu bankovku si môžu od pondelka záujemci zakúpiť aj s motívom Bratislavského hradu.

Predaj eurobankovky s nulovou nominálnou hodnotou začne na Bratislavskom hrade v pondelok 26. 8. 2019. Predaj sa bude konať v múzejnom obchode SNM - Historického múzea, ktorý sa nachádza v priestoroch pod Čestným nádvorím Bratislavského hradu. Do obchodu sa bude možné dostať z jeho oboch strán, od Viedenskej brány i od Mikulášskej brány a z parkoviska cez nádvorie. Bankovka sa bude predávať v limitovanom množstve za 3 €. Obchod bude otvorený od 10:00 - 18:00.

Zdroj: SNM - Historické múzeum

​Nulová eurobankova predná strana

Koncept eurobankoviek vznikol vo Francúzsku a jej tvorcom je Richard Faille, ktorý v roku 1996 začal spoluprácu s francúzskou mincovňou „Monnaie de Paris.“ Oficiálny názov eurobankovky s nulovou hodnotou je „Euro Souvenir“ a momentálne sa predáva nielen v Eurozóne, ale i v Amerike, Rusku a Číne. Každá bankovka má svoje vlastné číslo, je vytlačená na bavlnenom papieri a obsahuje množstvo ochranných prvkov. Aj preto je tak zaujímavá pre zberateľov, ktorí majú záujem predovšetkým o nižšie čísla.

Zdroj: SNM Historické múzeum

​(TS,nc)

Páčil sa vám článok?