Paracelsus strávil pár dní aj v Bratislave

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na východnej fasáde Primaciálneho paláca, medzi oknami prízemia ktoré vedú do Uršulínskej ulice, je v jednoduchom kamennom orámovaní umiestnený bronzový reliéf s latinským nápisom.

Je to pamätná tabuľa, ktorá pripomína, že v ktoromsi dome na tejto uličke strávil v roku 1537 niekoľko dní slávny nemecký humanista Theophrastus Bombastus von Hohenheim, známy ako Paracelsus (1493 až 1541). Vzdelaný lekár sa venoval mystickej filozofii a ako alchymista neúspešne hľadaniu elixíru života. V roku 1937 uplynulo 400 rokov od jeho návštevy v Prešporku. Dom, v ktorom nocoval, možno ešte stále stojí. Pamätnú tabuľu však umiestnili na stenu mestskej radnice - Primaciálneho paláca.

Autorom pamätnej tabule je prešporský rodák, dnes skoro úplne zabudnutý akademický sochár Ludwig Mack. Narodil sa tu 13. mája 1876. Študoval na viedenskej Akadémii výtvarných umení a v roku 1899 sa zamestnal v Pécsi v keramickej továrni firmy Zsolnay, ktorá práve vtedy pripravovala svoju novú kolekciu pre svetovú výstavu v Paríži na rok 1900. Jeho návrhy v typickom secesnom slohu boli také úspešné, že podľa nich v továrni až do prvej svetovej vojny vyrábali sériový úžitkový tovar.

Ako vojak sa počas prvej svetovej vojny dostal do ruského zajatia. Domov do Bratislavy sa vrátil ako invalid. Pôsobil tu ďalej ako maliar a sochár. Navrhol aj pomník Kempelenovi, ale realizáciu znemožnila druhá svetová vojna. V roku 1945 ho ako Nemca z rodného mesta vyhnali. Zomrel 17. februára 1963, teda práve pred 40 rokmi, v malom nemeckom mestečku Flörsheim am Main.

V bratislavskom Mestskom múzeu bývali uložené mnohé jeho diela, avšak v 50. rokoch, a neskôr pri odovzdávaní výtvarných diel do Galérie mesta Bratislavy, mnohé z nich, označené ako bezcenné, zničili. Na bratislavských cintorínoch sa zachovalo od neho niekoľko sochársky riešených náhrobkov. V záhrade pred vilou na Partizánskej 14 stála ešte pred pár rokmi jeho socha dievčatka so psom.

Štefan Holčík
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?