Reliéf nad kaplnkou je starší ako palác

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nádvorie Primaciálneho paláca, ktorý je od roku 1903 sídlom mestskej radnice, je krásne svojou jednoduchou eleganciou. Do roku 1929 nestála v jeho strede fontána, do roku 1992 tam nebolo ani ornamentálne dláždenie.

Jedinou ozdobou nádvoria boli jeho fasády oživené triezvou omietkovou architektúrou. Jediný portál, v juhozápadnom kúte, bol odpočiatku nápadnejšie sformovaný. To preto, že vedie do predsiene kaplnky bývalej zimnej arcibiskupskej rezidencie, ktorá je utajená v priečnom južnom krídle paláca. Zvonku nie je kaplnka nijako opticky zdôraznená. Ani nad strechu neprečnieva vežička, ako by sme hádam očakávali.

Kaplnka svätého Ladislava, jedného z patrónov mesta a uhorského kráľovstva, vznikla spolu s palácom pred rokom 1781 na mieste, kde sa nachádzala omnoho staršia stredoveká často prestavovaná kaplnka toho istého zasvätenia. Po druhej svetovej vojne bola kaplnka skoro pol storočia zatvorená, od roku 1993 je znovu prístupná verejnosti. Na hlavnom oltári stojí ostatkový kríž, ktorý daroval prezident Michal Kováč.

Nad portálom na nádvorí je umiestnený kvalitný reliéf z tmavočerveného mramoru. Predstavuje Pannu Máriu s Ježiškom. Vytesali ho v priebehu 17. storočia podľa staršej predlohy. Reliéf je teda o viac ako sto rokov starší ako palác a možno predpokladať, že sa nachádzal už v staršej kaplnke na tomto mieste. Použitý červený mramor je z ložísk v okolí Ostrihomu, ktorý bol ešte v 17. storočí obsadený Turkami. Mal ostrihomským arcibiskupom, ktorí žili v Prešporku „v exile“, sprostredkovať pocit pobytu v posvätnom mieste uhorského kráľovstva, ktorého meno arcibiskup vo svojom titule používal?

Štefan Holčík

FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?