Východné krídlo Starej radnice postavili po vzore domov zo 14. a 15. storočia

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Železná mreža brány Starej radnice na Primaciálnom námestí je označená letopočtom 1912. V tom roku dokončili stavbu východného krídla radnice.

Jeho kamenná fasáda je komponovaná tak, ako mohli podľa predstáv architekta a obyvateľov Prešporka okolo roku 1900 vyzerať meštianske domy v 14. a v 15. storočí. Kvalitné sochárske prvky dekoratívnej výzdoby fasády sú však prevzaté skôr z chrámovej architektúry. Projekt architekta Hübnera sa výberovej komisii páčil viac než iné návrhy. Pritom ďalší architekti navrhovali riešenia blízke času vzniku novostavby.

Jeden z návrhov dokonca uvažoval so secesnou fasádou, ktorá by bola s fasádou susedného Primaciálneho paláca lepšie harmonizovala. Strecha budovy je pokrytá pestrofarebne glazovanými škridlami, ktoré vyrobili v Pécsi u firmy Zsolnay. Pôvodné škridly boli už pred tridsiatimi rokmi veľmi poškodené, preto ich nahradili novými, ktoré podľa originálnych vyrobili v Maďarsku pre Bratislavu na objednávku. V budove bývali spočiatku úradovne magistrátu, policajná strážnica, mestská knižnica. Už viac ako tridsať rokov slúži aj táto časť Starej radnice výhradne Mestskému múzeu.

Na mieste neogotického východného traktu stávalo od prvej štvrtiny 18. do začiatku 20. storočia súsošie svätého Jána Nepomuckého. Archeologickým výskumom v šesťdesiatych rokoch 20. storočia sa pod novým traktom zistili doklady stredovekého osídlenia. Kameňom obložené kruhové šachty, ktoré pripomínajú studne, sa v 14. a v 15. storočí používali ako ľadom plnené chladničky, v ktorých sa chladom konzervovalo mäso. Predávali ho v stánkoch na terajšom Primaciálnom námestí. Dnes sú ľadové jamy exponátmi „in situ“ Mestského múzea.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?