Mohutný štít na dvore Apponyiho paláca je voľnou replikou štítov krajanskej sýpky

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Už roku 1867 prikúpilo mesto s komplexom starej radnice susediaci barokový palác, ktorý v druhej polovici 18. storočia upravili pre potreby rodiny grófa Apponyiho (1761). Nádvorie paláca bývalo od hospodárskeho dvora radnice oddelené priečnymi krídlami.

V roku 1867 postavili na dvore radnice podľa projektu Ignáca Feiglera rozľahlú radnú sieň, ktorej južné okná smerovali do nádvoria Apponyiho paláca. Po prikúpení Primaciálneho paláca (1903) Feiglerovu radnú sieň zbúrali. Do roku 1911 na jej mieste a na mieste zadného traktu Apponyiho paláca postavili nový trakt magistrátu podľa projektu architekta Jenö Hűbnera z Budapešti. Nádvorie Apponyiho paláca sa dobudovalo do približne štvorcového pôdorysu.

Nad časťou novostavby na východnej strane dvora, ktorá je riešením fasády citlivo dokomponovaná v slohu druhej polovice 18. storočia, sa vyníma mohutný štít. Ten je voľnou replikou štítov krajinskej sýpky, ktorú dala postaviť Mária Terézia (1774). Objekt sýpky na dnešnej Mostovej ulici, kvalitné dielo architekta F. A. Hellebrandta, museli v roku 1911 zbúrať, keď sa pripravovalo stavenisko pre projektovanú budovu mestskej Reduty.

Štíty krajinskej sýpky boli vyplnené znakom uhorského kráľovstva, do štítu spojovacieho krídla radnice umiestnili aliančný znak mesta, čo nie je celkom v súlade so zásadami heraldiky.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?