V spojovacom objekte medzi Primaciálnym palácom a radnicou je výťah z roku 1911

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V roku 1903 kúpilo mesto od ostrihomského arcibiskupa jeho tunajšiu už nepoužívanú rezidenciu - Primaciálny palác. Medzi stredovekým objektom Starej radnice a novokúpeným Primaciálnym palácom stála zasadacia sieň radnice z druhej polovice 19. storočia (1867 I. Feigler) a za ňou bol hospodársky dvor.

Už pri kúpe paláca sa uvažovalo s jeho spojením so Starou radnicou. Na nový spojovací objekt (Verbindungstrakt) bola vypísaná architektonická súťaž. Predložené súťažné projekty riešili novostavbu v celej škále stavebných slohov. Mesto sa rozhodlo pre projekt architekta J. Hűbnera z Budapešti.

Realizovaná železobetónová stavba má zo strany nádvoria Starej radnice kamennú fasádu s použitím renesančných a gotických prvkov. Fasáda južnej časti tej istej budovy (na nádvorí Apponyiho paláca) je však omietková a v barokových formách. Prízemie spojovacieho traktu v nádvorí Starej radnice je ozdobené slepou arkádou, motívom prevzatým zo severnej fasády nádvoria (16. storočie). Vo vyšších poschodiach sa objavujú aj prvky starších slohov. Kuriózny je balkón na druhom poschodí s umelecky kovanými mrežami zábradlia.

Budova slúžila ako úradovne magistrátu mesta. Podlažia sú navzájom prepojené nielen dvoma schodišťami, ale aj výťahom z roku 1911 (dnes prístup len z Primaciálneho paláca). Prednášková sieň v suteréne slúžila skoro pol storočia ako depozit mestského múzea. V najbližšom čase sa uskutoční jej rekonštrukcia do pôvodného stavu.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?