V prístavbe na nádvorí radnice je schodisko

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ešte v prvej polovici 18. storočia sa do reprezentačných siení mestskej radnice na prvom poschodí chodilo po starobylom, možno ešte gotickom schodisku. Nevieme, ako vyzeralo, kde bolo presne situované.

Pred rokom 1750 ho však nahradili novým, ktoré umiestnili do prístavby na nádvorí za súdnou sieňou. Trojramenné schodište je situované okolo prázdneho štvorcového priestoru a vyúsťuje do chodby pred portálom do súdnej siene. Na najvyššej podeste je ozdobené kvalitným prelamovaným kamenným zábradlím. Zdá sa, že zábradlie je staršie a bolo pôvodne použité na inom mieste. Z iných objektov sú prenesené aj alegorické ženské postavy vo výklenkoch nad podestami schodiska.

Kované železné dvere, ktoré na prízemí uzatvárajú prístup na schody, pochádzajú z domu na Židovskej ulici, ktorý susedil s Jesenákovou (Zsigrayovou) kúriou. Tieto predmety sa na schodisko radnice dostali v období medzi oboma svetovými vojnami ako zbierkové predmety mestského múzea. Okná schodiska do nádvoria sú zamrežované mrežami z konca 18. storočia, ktoré sem preniesli z ktoréhosi zbúraného meštianskeho domu. Na štíte schodiskovej prístavby je umiestnený pozlátený monogram Panny Márie z 18. storočia.

Pod schodiskom je z nádvoria vchod do suterénov radnice. Upravili ho po roku 1911, keď pod nadväzujúcim spojovacím krídlom vznikli priestory, z ktorých jeden bol neskôr upravený ako atraktívna prednášková sála. Vedľa vchodu je už niekoľko rokov umiestený pomník zakladateľa Mestského múzea Franza Floridusa Romera od sochára Alojsa Stróbla z roku 1907.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?