V bývalej radnej sieni je expozícia múzea

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Južne od veže a prejazdu pôvodného Jakubovského domu stál pravdepodobne už okolo roku 1370 ďalší objekt, ktorý patril k tomu istému opevnenému dvorcu.

O jeho pôvodnej forme ani funkcii nie je nič známe, slúžil asi obytným účelom. Jeho lichobežníkový, skoro štvorcový pôdorys sa zachoval dodnes. Budovu neskôr viac ráz prestavali a v 16. storočí aj podpivničili, pričom sa zničili všetky stopy staršej stavebnej činnosti.

Na prvom poschodí zriadili okolo roku 1434 novú radnú sieň, do ktorej preniesli zariadenie zo staršej radnej siene. Steny miestnosti boli ozdobené maľbou s gotickými rastlinnými ornamentami, časť z nich sa podarilo odkryť pri rekonštrukcii objektu v roku 1967.

Novú radnú sieň (Herrnstuben) zrejme upravovali a maľovali, keď čakali návštevu kráľa Zigmunda. Aj fasáda budovy bola od roku 1533 ozdobená maľbami. Roku 1566 zaklenul majster Jakob Täb miestnosť na prízemí pod sieňou. Klenba je v strede podoprená mohutným pilierom, ktorý vlastne nesie podlahu prvého poschodia.

Dnešná dekorácia siene na 1. poschodí, ktorú neskôr používali ako súdnu, vznikla až v priebehu 17. storočia. V poslednej tretine 17. storočia ju zaklenuli a ozdobili bohatou štukatúrou od talianskych remeselníkov. Až v roku 1695 namaľoval Johann Jonas Drentwett z Augsburgu do stredného poľa klenby scénu Posledného súdu.

Z bohatého zariadenia miestnosti sa zachovala trojdielna skriňa na archiválie, ktorej jeden diel zakrýva tajné dvere do susednej radnej siene. Dnes slúži archívu mesta Bratislavy podkrovie budovy, upravené a prestavané v čase medzi svetovými vojnami. Bývalá súdna sieň, v ktorej sa v 15. až 19. storočí odohrávali najdôležitejšie kapitoly dejín mesta, je teraz súčasťou expozícií Mestského múzea.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?