Najstarší objekt radnice je ukrytý za vežou

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Srdcom každého stredovekého mesta v Európe bývala a je radnica. Radní páni sa pôvodne schádzali v dome svojho richtára, avšak už v 14. storočí si uvedomovali, že je výhodnejšie riešiť problémy na neutrálnej pôde. Preto, ak si to mesto mohlo dovoliť, postavilo si na tento účel nový objekt.

Niekedy stačilo kúpiť už jestvujúci vhodne situovaný dom, a pre potreby radnice ho len upraviť. Tak sa stalo aj v stredovekom Prešporku. V prvej štvrtine 15. storočia kúpilo mesto od potomkov bývalých richtárov dom na hlavnom trhovisku. Neskôr ho prestavali, postupne k nemu prikúpili a pristavovali ďalšie objekty.

Najstarší z objektov dnešnej bratislavskej Starej radnice je schovaný pri pohľade z Hlavného námestia za vežou. V úzkej Kostolnej uličke možno vidieť jeho severnú stenu. Dom, postavený v priebehu 14.storočia spolu s vežou, je mnoho ráz prestavaný. Jeho „hlavné“ priečelie bolo obrátené na juh, do pôvodne dlhého a úzkeho dvora. Dodnes je zachované za neskoršou renesančnou arkádou. Miestnosti na poschodí boli prístupné z drevenej pavlače. Čiastočne rekonštruovaná štuková výzdoba fasády na prvom poschodí naznačuje, kde sa nachádzala pôvodná radná sieň a pôvodná kaplnka.

Veža, ktorá bola nielen ozdobou, ale najmä nevyhnutnou súčasťou a zásobnicou či pokladnicou majiteľa domu, sa zachovala vo svojej pôvodnej výške, v neskorších storočiach ju však niekoľko ráz zvýšili a upravili jej fasády. Na východnej fasáde veže vo výške prvého poschodia, ktorá je dnes viditeľná z neskôr pristavanej miestnosti, sa zachovali do omietky vyryté kresby a nápisy, medzi nimi aj erb rodiny richtára Jakuba, ktorého potomkom dom okolo roku 1400 patril.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?