Na mieste domu na Baštovej stála zbrojnica

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Aj dom vľavo vedľa Michalskej brány (ak sa na ňu pozeráme z Michalskej ulice) na Baštovej 2 má bohatú minulosť. V stredoveku vraj na jeho mieste stála zbrojnica. Pôvodný dom bol pristavaný k mestskej hradbe.

Už v roku 1765 patril súkromníkovi a na pláne z toho roku je označený ako Domus Desisoriana. Na prízemí sa zachovala krásna mrežová brána z roku 1767, z ktorej len nedávno niekto odcudzil číslice datovania. Monogram vtedajšieho majiteľa bol IPW. Vtedy dom zrejme prestavali a rozšírili aj na sever do parkanu mestského opevnenia. Tá časť domu je dnes viditeľná za Michalskou bránou a donedávna tam bol kvetinársky obchod. Sprievodcovia často návštevníkom hovoria, že je to najužší dom v Bratislave, lebo netušia, že ide o dom, ktorý obopína bránu. Dom bol dvojposchodový a mal barokovú manzardovú strechu s izbami v podkroví. Tam v 19. storočí pristavali tretie poschodie.

V 19. storočí patril dom rodine Batkovcov, ktorí prišli z Čiech. Johann Nepomuk Batka starší (1795-1874) bol významným hudobníkom (organistom). Jeho syn Johann Nepomuk Batka mladší (1845-1917) pôsobil ako mestský archivár a bol známy ako hudobný vedec a kritik. J. N. Batka mladší organizoval v 80. rokoch koncerty významných umelcov, ktorých výťažok umožnil postavenie pomníku J. N. Hummelovi. Zaslúžil sa aj o zriadenie Hummelovho múzea. Ešte za svojho života daroval mestu svoju bohatú knižnicu, zbierku obrazov. Po jeho smrti mesto zdedilo aj jeho nábytok a zbierky. Veľa z nich je však dnes nezvestných.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?