V pivniciach domu mali sudy plné vína

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Rozľahlý dom na Františkánskej 3 vznikol spojením dvoch gotických domov, ktoré postavili v 14. storočí pri mestských hradbách.

Až na prelome 16. a 17. storočia domy spojili a vybudovali spoločné nádvorie s arkádovými chodbami. Pod domom sa nachádzajú hlboké pivnice, pôvodne plné sudov s vínom.

Ulica pred domami bola až do konca 19. storočia asi o 1 a pol metra vyššia. Pri stavbe mestskej kanalizácie ju znížili. Vtedy museli výškový rozdiel medzi nižšou ulicou a vyšším nádvorím vyrovnať radom schodov. Oproti stojacu Kaplnku svätého Jána rovnako „podkopali“ a jej základy spevnili mohutnými kvádrami.

V 19. storočí býval v dome zrejme kováč, ktorý na viacerých miestach osadil mreže a zábradlia v historizujúcich slohoch. Nad niektorými zo stĺpov, ktoré niesli renesančnú arkádu, sa až do 80. rokov nachádzali zo štukovej masy vymodelované kalichy a nad nimi hostie. Preto vznikla v 20. rokoch ničím nepodložená povesť, že v dome sa v minulosti zdržiavali husiti. V skutočnosti to bola dekorácia súvisiaca skôr s obdobím protireformácie.

Dom v 80. rokoch pod zámienkou rekonštrukcie vysťahovali. Dlho stál prázdny, až sa jeho pravá časť zrútila. Postavili ju znovu a dom staticky zabezpečili. Po dvadsiatich rokoch čakania sa dočkal rekonštrukcie, ale na nové využitie stále čaká.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?