Kúpele Grössling boli v prevádzke storočie

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Hygiena v druhej polovici 19. storočia už bola na takej úrovni, že sa ukázalo potrebné aj v Prešporku vybudovať moderné verejné kúpele.

Nie každý si mohol dovoliť mať doma vaňu. Mestská vodáreň dodávala pitnú a úžitkovú vodu aj do domácností až od roku 1886. Kúpeľ pre občanov mesta s pomerne veľkým krytým plaveckým bazénom, s parným kúpeľom a radom kabínok s vaňovými kúpeľmi vybudovali na mieste blízko nábrežia Dunaja, kde sa voda pred reguláciou rieky každoročne vylievala.

Keďže ho postavili na západnom konci bývalého dunajského ostrova pri zasypanom ramene Dunaja, ktoré starí obyvatelia Prešporka nazývali Grössling, aj kúpeľ zdedil to isté meno. Budovu, ktorá pripomína šľachtický palác so zvýrazneným nárožím, postavili v roku 1885 podľa projektu architekta Alberta Svobodu z Viedne. V období medzi svetovými vojnami kúpele modernizovali a doplnili novostavbou zo strany Fajnorovho nábrežia.

Kúpele verejnosti slúžili celé storočie. Pred desiatimi rokmi sa ich stav však tak rapídne zhoršil, že ich museli zatvoriť. Kúpeľnú budovu mesto prenajalo bankovej inštitúcii, ktorá sa zaviazala, že bude kúpele postupne renovovať. Sľub sa dodnes nenaplnil, historická krytá plaváreň stále čaká na záchranu.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?