V dome na Čajkovského žila Elsa Grailich

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V posledných rokoch 19. storočia sa uskutočnila parcelácia dovtedy ako záhrady používaných pozemkov medzi vojenskou nemocnicou (dnes palác úradu vlády) a Šancovou ulicou.

Pri Šancovej ulici neďaleko železničnej stanice už prv postavili novú kasáreň (na jej mieste je dnes Ministerstvo financií) a za ňou vytýčili ulicu, ktorá najprv niesla meno uhorského veľmoža Hunyadyho (teraz Štefanovičova). Zástavba na prvý pohľad rovnakými, ale v detailoch sa líšiacimi, jednoposchodovými rodinnými dvojdomami, bola v tom čase veľmi progresívnym činom.

Ku každému domu priliehala aj záhradka vo vnútri bloku, vzniklo tu akési záhradné (mini)mestečko. Blok mal tvar lichobežníka blízkeho pravidelnému obdĺžniku. Na východnom a na západnom okraji sídliska nestáli dvojdomy, ale zástavba bola radová. Blok bol už pred rokom 1910 definitívne dostavaný. Dnes sú viaceré z domov prestavané, najmä zvýšené, ale celok si zachoval svoj pôvodný charakter.

V dome na Čajkovského (pôvodne Lisztovej) číslo 10, žila v nezávideniahodných pomeroch v izbičke na prízemí od roku 1948 do roku 1969 bratislavská nemecká publicistka Elsa Grailich.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?