Vila s neobvykle veľkými balkónmi

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Koncom roku 1927 požiadala pani Alma Wicklein, bývajúca na Michalskej ulici, o stavebné povolenie na postavenie rodinného domu na parcele 4900/7 v bývalom vinohradníckom záhone Rappeln.

Plány, ktoré vypracoval bratislavský staviteľ Jozef Erdély, sú datované dňom 1. IX. 1927. Stavba po vydaní stavebného povolenia rýchlo pokračovala, a v januári 1928 už jej majiteľka dostala ďalšie stavebné povolenie, tentoraz na výstavbu garáže.

V roku 1928 nebolo v našom meste veľa občanov, ktorí by boli vlastnili auto. Wickleinovci k nim patrili. Boli totiž majiteľmi prosperujúceho železiarskeho obchodu v centre mesta, na Michalskej ulici č. 12. Wickleinovci obchodovali aj so stavebným železom, dodávali zábradlia, ploty, brány, železné schodištia, ako aj profilované železo na spevnenie murovaných stavieb.

Na novostavbe vily pani Wickleinovej sa to prejavilo najmarkantnejšie na konštrukcii balkónov. Dovtedy sa totiž nikto v Bratislave neodvážil konštruovať až natoľko vysunuté balkóny. Sám staviteľ Erdély väčší z nich na pláne označil slovom Terasse. Nečudo, že aj Elsa Grailich bola touto „terasou“ uchvátená a venovala jej zmienku vo svojom článku. Vila sa zachovala v skoro úplne pôvodnom stave na Vlčkovej ulici číslo 7.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?