Dom na rohu Leškovej patril Grailichovi

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Jeden zo štyroch nárožných domov na križovatke Leškovej a Čajkovského ulice patril Alexandrovi Grailichovi, ktorý sa sem s rodinou nasťahoval v roku 1903. Vtedy mal dom adresu Gyurikovicsutca 6 (Ujváros 885), teraz Leškova 12.

Alexandrov otec býval v Prešporku stredoškolským profesorom. On sám pôsobil celý život ako správca vidieckeho veľkostaku arcikniežaťa Friedricha v Burgenlande.

Dom bol už v roku 1914 majetkom jeho dcéry Elsy, neskoršej nemecky píšucej spisovateľky a publicistky. Elsa Grailich sa nevydala. Pred druhou svetovou vojnou pravidelne prispievala najmä do novín Grenzbote a Pressburger Zeitung. Bolo jej blízke hnutie sociálnych demokratov a hnutie za práva žien. V rodičovskom dome žila a pracovala až do roku 1945.

Tam ju najprv prepadli, vyrabovali a znásilnili sovietski „osloboditelia“. Neskôr jej dom, keďže sa hlásila k nemeckej národnosti, skonfiškovali a vyhnali ju z vlastného bytu. Roku 1948 ju internovali ako nepriateľku štátu v tábore v Petržalke a mali ju vyviezť z Československej republiky. Vďaka nezištnej pomoci priateľov sa smela vrátiť do mesta, ale v jej byte už býval niekto iný. Prichýlila ju známa do blízkeho domu na Čajkovského 10. Tam potom žila v malom neútulnom prízemnom priestore so vstupom z dvora až do svojej smrti (1969).

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?