Z elegantnej reštaurácie je dnes krčma

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V roku 1885 vyšiel vo Viedni sprievodca pod názvom Illustrierter Führer durch Pressburg und seine Umgebungen. Autorom aj vydavateľom knižky bol Alexander F. Heksch.

Na strane 39 sa dočítame takúto informáciu: Am südwestlichen Abhange des Calvarienberges mit einer 1694 errichteten Capelle ober dem sogenannten Tiefen Weg liegt die 1826 erbaute hübsche Marienkapelle in welcher jeden Samstag Gottesdienst, und im Mai jeden Samstag abend Marienandachten abgehalten werden. Der Kirchendiener hält eine kleine Restauration, bekannt unter der Benennung Zum Messner wo auch Milch, Obers, Caffé und gutes Caffégebäck zu haben ist.

Po roku 2000 by sme už spomenutú reštauráciu v Bratislave darmo hľadali. V čase Elsy Grailich, v dvadsiatych rokoch dvadsiateho storočia, však ešte stále fungovala a to ešte aj pod svojím pôvodným menom. Stála neďaleko kaplnky Panny Márie Snežnej nad Hlbokou cestou.

Po druhej svetovej vojne, keď sa už na mieste pôvodnej kaplnky vypínal predimenzovaný betonový kolos nového farského kostola, reštauráciu znárodnili, majiteľov vyhnali, okolité pozemky rozparcelovali. Z voľakedy elegantnej výletnej reštaurácie a kaviarne sa stala vykričaná krčma, ktorú poznali najmä študenti z blízkeho internátu pod novým „vtipne preloženým“ názvom U funusa.

Dnes by nijaký bratislavský žurnalista nemohol spomínaný podnik odporúčať svojim čitateľom tak vrelo, ako to urobili A. F. Heksch či Elsa Grailich.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?