V Steinovej vile vozili jedlo výťahom

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V prvej polovici 20. storočia patril k najväčším podnikom potravinárskeho priemyslu v Bratislave podnik bratov Steinovcov. Mali pivovar, sladovňu, octáreň a ďalšie prevádzky.

Dr. Hugo Stein, povolaním chemik, býval pôvodne vo vile na Zrínskeho ulici 9. Vila mohla byť v období svojho vzniku okolo roku 1900 prepychová a drahá. Po prvej svetovej vojne sa však zmenil vkus vyšších vrstiev bratislavskej spoločnosti. Kto si to mohol dovoliť, sťahoval sa do ,,moderného". Aj továrnik Hugo Stein si dal postaviť novú vilu. Neďaleko pôvodnej, na vtedajšej adrese Haffnerova 8/b (teraz Porubského 4).

Vilu projektoval architekt Fridrich Weinwurm. Porubského ulica vtedy ešte len vznikala ako slepá odbočka z ulice, ktorá niesla názov zaniknutého vinohradníckeho záhonu Haffner. Delením veľkých meštianskych záhrad vznikali stavebné parcely výhodne situované neďaleko jadra mesta. V novopostavenej vile navštívila Elsa Grailich šťastného majiteľa pravdepodobne v roku 1926. Bola uchvátená. Fascinovalo ju najmä to, čo doma nemala. Výťah, ktorým sa dopravovali jedlá z kuchyne na poschodie, tečúca voda v kúpeľni, domáci telefón.

Architekt Weinwurm ani továrnik Stein by už svoju vilu nepoznali. Po roku 1939 ju prestavali a rozšírili pre potreby rezidencie zastupiteľského úradu Nemeckej ríše. Identifikovať sa ju podarilo vďaka objavu pôvodných stavebných plánov od Weinwurma, ktoré Dr. Viera Obuchová, pracovníčka Mestského ústavu ochrany pamiatok našla v Archíve mesta Bratislavy.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?