Na mieste Pallehnera stál barokový dom

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na nároží Obchodnej ulice a Hurbanovho námestia stál donedávna dom, na prízemí ktorého viac ako sto rokov kupovali občania mesta konfekciu. Mnohí si ešte spomenú na meno Werk.

Pôvodne baroková budova bola už prenikavo prestavaná, celé prízemie bolo vybúrané a poschodia stáli na dodatočne vstavaných betónových a železných podperách.

V 30. rokoch 20. storočia zničili barokovú fasádu a odstránili aj široký barokový portál vchodu z Obchodnej (vtedy Schöndorfskej) ulice (č.1). V 80. rokoch prestavali podkrovie, čím sa úplne zmenila silueta objektu (vydavateľstvo Alfa). Zbúraním domu prišla Bratislava o kultúrnu pamiatku. Málokto totiž dnes už vie, že v nárožnej izbe na druhom poschodí bola v rokoch 1884 až 1890 situovaná prvá telefónna ústredňa v Prešporku. Susedný dom na Hurbanovom nám. 1 s Feiglerovskou fasádou bol vyše sto rokov sídlom železiarskej firmy St. Pallehner.

Keď v roku 2001 zbúrali nárožný dom, ukázalo sa, že aj na mieste Pallehnerovho domu stál starší barokový objekt s bočnou fasádou aj smerom k Obchodnej ulici. Zachoval sa z neho východný múr a časť fasády prvého poschodia so štukovým pilastrom a oknom v kamennom ráme. Táto časť fasády bola neskôr zakrytá práve susedným nárožným domom. Na severnom okraji Hurbanovho námestia teda nestál pred polovicou 18. storočia súvislý rad domov. Zdá sa, že medzi domami bola ulička vedúca do dvora. Škoda, že sa na mieste nárožného domu nerealizoval dôkladný archeologický výskum. Určite by bol priniesol aj doklady osídlenia miesta v 13. až 16.storočí.

Štefan Holčík
FOTO - Jana Mišauerová

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie