Na mieste záhrady stoja rodinné domy

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na začiatku 19. storočia sa rozšíril a rýchle zdokonalil nový spôsob reprodukčnej grafiky: kamenotlač (litografia).

Na rozdiel od namáhavej práce rytia do kovovej, najčastejšie medenej, dosky sa obraz reprodukoval na platni z mäkkého kameňa omnoho jednoduchšie. Takým spôsobom sa dali pomerne rýchlo a vo veľkých nákladoch publikovať umelecké diela, najmä vtedy veľmi obľúbené pohľady na krajiny a mestá.

Jedným z mnohých autorov, ktorí v tom období zvečnili Prešporok, bol Josef Lanz (Lántz), od ktorého poznáme niekoľko pohľadov na miesta v okolí mesta, vydané u firmy M. Trentsensky (Pešť a Viedeň). Nesignovaný list s pohľadom na Prešporok z oblasti terajšej Novosvetskej ulice je málo známy. Text pod vedutou presne označuje miesto, kde sa autor kresby, podkladu pre litografiu, nachádzal. Znie: Pressburg Aussicht aus dem Garten des Herrn Mathias von Habermayer. - Posony Kilátás Habermayer Matyás Úrnák Kertéböl.

Z veduty možno identifikovať miesto Habermayerovej záhrady na sútoku dnešnej Timravinej s Novosvetskou a Šulekovou ulicou. Na mieste záhrady so záhradným domčekom pod ňou vyrástol v 19. a v 20. storočí rad rodinných domov medzi Šulekovou a Galandovou ulicou. V pravej časti obrazu v popredí vidno rad vysokých stromov, za ním viedol chodník medzi záhradami, ktorý sa neskôr stal ulicou Zrínskeho. Dlhý latkový plot nad nimi je ohradou evanjelického cintorína pri Kozej bráne. Na cintoríne je dodnes zachovaná skupina hrobov v spoločnej železnej ohrade, kde odpočíva Mathias von Habermayer a ďalší členovia jeho rodiny.

Štefan Holčík

Páčil sa vám článok?