Domy stoja na mieste starého cintorína

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Terajšia Konventná ulica vznikla po roku 1859, keď sa konvent tunajšej evanjelickej cirkvi augsburského vyznania rozhodol definitívne zrušiť starý už nepoužívaný cintorín neďaleko kostolov.

Už od konca 18. storočia sa pochovávalo na novom cintoríne za Kozou bránou. Tam premiestnili aj pozostatky a náhrobníky významných členov cirkvi. Zo starého cintorína ostal len obvodový múr a pohrebná kaplnka rodiny baróna Jeszenáka.

Nová ulica vznikla v predĺžení pôvodnej Schulgassl (Školskej uličky) smerom na západ, na Koziu ulicu, do ktorej vyústila v pravom uhle. Už v roku 1855 postavili na nároží plánovanej ulice pri Lýcejnej uličke novú budovu Evanjelického lýcea. Skoro všetky ostatné obytné domy a ďalšiu školu (ľudovú) postavili do konca storočia. Niektoré projektoval staviteľ Ehrenreich Gottfried Bendl (1800 až 1873), iné Ignác Feigler mladší (1820 až 1894). Ten si tu postavil aj vlastný dom (č. 5), v ktorom do smrti býval.

Vo vedľajšom dome číslo 7, zrejme na najvyššom poschodí, žila ešte po prvej svetovej vojne stará dáma, vdova po stredoškolskom profesorovi, Wilhelmine Fuchs. Tam ju pred smrťou navštívila publicistka Elsa Grailich.

Štefan Holčík

FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?