Schody zanikli po požiari hradu v roku 1811

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Máriu Teréziu korunovali za kráľovnú Uhorska v júni 1741, ale trvalo viac než 20 rokov než si uhorské kráľovstvo mohlo dovoliť poskytnúť panovníčke rezidenciu zodpovedajúcu jej úrovni.

Kráľovský palác nad hlavným mestom Prešporkom v 60.rokoch 18. storočia nákladne prestavali. Úpravy sa netýkali len paláca, ale aj jeho najbližšieho okolia. Pred južným priečelím paláca zriadili čestné nádvorie na mieste bývalého nájazdu, mosta a padacieho mosta. Je to vlastne dutá terasa podopretá na južnej strane vysokým mohutným múrom.

Pod terasou stál objekt staršej barokovej zbrojnice. Z terasy pred palácom smerom k zbrojnici a ďalej ku gotickej východnej bráne postavili nekryté kamenné schodište, pravdepodobne podľa projektu F.A. Hillebranda. Palác a s ním susediace budovy zničil v roku 1811 katastrofálny požiar. Ich ruiny neskôr poslúžili ako zdroj kvalitného a pomerne lacného stavebného materiálu. Zaniklo aj otvorené schodište, ktorým už nikto nechodil.

V poslednom desaťročí schodište obnovili. Len niektoré jeho detaily možno nezodpovedajú stavu 18. storočia. Časti kamenného obloženia zábradlia ostali nedokončené. Pôvodne tam celkom iste neboli ani príliš masívne lampy osvetlenia. Sú však stále ešte prijateľnejšie ako ostatné osvetľovacie telesá v parku. Omylom sú liatinové napodobeniny plynových lámp v areáli hradu, kde svietiplyn nebol nikdy zavedený. Terajšie lampy sú naviac „ozdobené“ znakom mesta Prahy, pretože ich kopírovali podľa originálov navrhnutých v 19. storočí pre pražské ulice. Také lampy naozaj na Bratislavský hrad nepatria.

Štefan Holčík

FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?