Nápadný dom bol meštianskym obydlím

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Hviezdoslavovo námestie sa pomaly stáva námestím veľvyslanectiev. Zastupiteľské úrady konečne pochopili, že nie je výhrou sídliť v pešej zóne a okupovať šľachtické paláce, predovšetkým na Hlavnom námestí.

Prednedávnom sa do obnovenej a prestavanej budovy na Hviezdoslavovom námestí 8 presťahovalo Veľvyslanectvo Českej republiky. Pred rekonštrukciou veľmi bezvýrazný, ale po nej zasa až nápadný dom vznikol ako meštianske obydlie v 60. rokoch 19. storočia. Podľa typických romantických detailov, zachovaných pred prestavbou v podjazde, hale a na schodišti sa dalo usudzovať, že dom postavil Ignác Feigler mladší v období, keď pracoval na prestavbe a dostavbe kláštora a kostola kapucínov a na stavbách blízkych hotelov National (Nemzeti Száloda, neskôr Savoy) a Zeleného stromu (neskôr Carlton).

Po prvej svetovej vojne dom „zmodernizovali“. Pôvodnú ozdobnú fasádu úplne zničili a z rizalitov prvého poschodia odstránili arkiere. Prízemie domu donedávna slúžilo ako poštový úrad. Pri úprave od roku 1999 objekt zvýšili o jedno poschodie a o podkrovie. Projektant úpravy veľmi citlivo rekonštruoval pôvodnú fasádu dolných dvoch podlaží, tretie podlažie však vytvoril ako novotvar s na prvý pohľad predimenzovanými sklenenými stenami (oknami), nad ktorými sa ocitla pomerne ťažká manzardová strecha.

Výsledok je prekvapivý, nemožno poprieť, že sa autor projektu inšpiroval stavbami českého kubizmu, predovšetkým domom „U černé Matky Boží“ na Celetnej ulici v Prahe, ktorý postavili v rokoch 1911 - 12 podľa projektu Josefa Gočára. Iritujúca je farebnosť detailov fasády (biela - modrá - červená) s použitím glazovaných keramických prvkov. Škoda, že napriek perfektnej remeselnej práci je nezmyselne osadená rekonštruovaná drevená rímsa so zuborezom nad krídlami domovej brány, ktorá je natretá modrou farbou (pôvodne bola hnedá). Spomenutá rímsa je totiž osadená „hore nohami“. S tým by určite ani Feigler ani Gočár neboli súhlasili.

Štefan Holčík

FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?