V dome bola požičovňa kníh

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Až do druhej polovice 19. storočia nesmeli Židia v uhorskom kráľovstve vlastniť nehnuteľnosti. Od roku 1781, keď Jozef II vydal Tolerančný patent, boli síce nekatolíci v jeho krajinách zrovnoprávnení s katolíkmi, ale Židov nepovažovali za poddaných panovníka.

Boli považovaní za cudzincov, hoci tu žili mnoho generácií. Ako cudzinci v Uhorsku nemali právo vlastniť nehnuteľnosti. Až v roku 1850 po prvý raz zapísali do pozemkovej knihy Žida na vtedajšom predmestí Prešporka, na Zuckermandli, ako majiteľa domu. Trvalo ešte pár desaťročí, než sa stali Židia aj majiteľmi domov v jadre stredovekého mesta.

V roku 1880 kúpili Hermann Steiner s manželkou trojposchodový dom na Ventúrskej ulici číslo 20. Dom so stredovekými základmi a stredovekým murivom až do výšky druhého poschodia nesie znaky prestavieb zo 16., 17., aj 18. storočia. Definitívnu podobu dostal pred rokom 1840. Hermann Steiner v ňom otvoril kníhkupectvo, s ktorým bola spojená aj verejná požičovňa kníh. Priestory nad obchodom obýval majiteľ so svojou početnou rodinou. Po druhej svetovej vojne sa majitelia do domu nemohli vrátiť. Po roku 1970 ho úplne znehodnotila prestavba na administratívnu budovu. Dnes znovu patrí potomstvu Hermanna Steinera a čaká na prepotrebnú revitalizáciu.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?