Fasády domov pred korunováciou vždy vybielili

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pomerne úzka a krátka ulica v centre mesta bola v minulosti dôležitou komunikáciou. Medzi rokmi 1563 a 1830 tadiaľto prechádzal korunovačný sprievod novo korunovaného uhorského panovníka. Vtedy boli domy slávnostne vyzdobené, často aj ich fasády novo vybielené.

Ulica niesla od stredoveku meno Biela, či už vo forme Schneeweisgasse, Platea alba alebo Hófehérutca. Na prelome 19. a 20. storočia ju premenovali na Korvínovu, po druhej svetovej vojne na Wolkrovu.

Najvýznamnejšou architektúrou na nej je dom s číslom 3, teraz zariadenie Ministerstva kultúry SR. Datovanie na železnej bráne do pivnice - 1799 - sa týka prestavby, keď starší objekt na stredovekých základoch a s renesančnými detailmi na prízemí rozšírili. Pribudla mimoriadne kvalitná klasicistická fasáda, ktorú ešte upravili po roku 1830.

Dom bol viac ako jeden a pol storočia majetkom rodiny obchodníkov Habermayerovcov. Potomkov rodiny, Irmu a Václava Haissingerovcov, ktorí v dvadsiatych rokoch bývali v dome na Bielej, navštívila spisovateľka Elsa Grailich. Svoje zážitky opísala v príspevku, ktorý v skrátenej forme uverejňujeme nižšie.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?