Kamenný stĺp je kópiou mníchovského

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Už 325 rokov stojí na rozhraní Hlavného a Františkánskeho námestia kamenný stĺp, ktorý nesie sochu Panny Márie. Socha je zahalená bujnými korunami stromov, takže väčšinu roka ju ani nevidno.

Sedemnáste storočie bolo v strednej Európe storočím vojen. Uhorské kráľovstvo obzvlášť sužovali turecké pokusy podmaniť si krajinu. Magnáti boli nespokojní s vládou panovníkov z rodiny Habsburgovcov, ktorých vinili za to, že nedokázali krajinu pred Turkami obraňovať.

Panovník zasa mal informácie o tom, že najvyšší úradníci kráľovstva s palatínom rozmýšľajú o voľbe uhorského kráľa z vlastných radov. Uhorsko pritom bolo naklonené myšlienkam protestantizmu, ktorý bol rozšírený najmä v mestách medzi nemeckým obyvateľstvom. Cisár a kráľ Leopold I. musel v rokoch 1670-1671 voči sprisahancom tvrdo zakročiť. Tí, ktorí nestihli emigrovať, boli odsúdení a popravení, ďalší podozriví predaní do otroctva na galeje.

V Prešporku, neďaleko miesta, kde popravili roku 1671 moravského protestantského kazateľa Mikuláša Drábika pred chrámom, ktorý si v roku 1638 postavili protestanti, a ktorý cisár daroval neskôr jezuitom, umiestnili v roku 1675 pomník, ktorý mal svetu hlásať víťazstvo cisára Leopolda I. nad uhorskými rebelmi a nad protestantizmom. Na vrchol stĺpu z červeného mramoru umiestnili sochu Panny Márie Víťaznej od neznámeho autora. Monument je zjednodušenou kópiou stĺpu Panny Márie, ktorý už predtým postavili na Mariánskom námestí (Marienplatz) v Mníchove.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?