Časť krovu zničili stavbou „planetária“

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V septembri navštívil Bratislavu súkromne istý pamiatkar z cudziny. Bol tu už pred pár rokmi a ocenil, s akou rýchlosťou sa zmenila tvár domov a ulíc v Starom Meste.

Po viacerých prechádzkach mestom však prišiel aj s kritickými názormi. Zaujímalo ho, prečo Bratislava nemá „konzervátora“. Vysvetlenie, že pamiatková starostlivosť v meste je na vysokej úrovni aj bez konzervátora, prijal s nedôverou. Poukázal na viaceré príklady, ktoré skutočne ťažko možno dať do súvisu s rigoróznou pamiatkovou starostlivosťou.

Najmä ho zaujímalo, prečo sa na barokovom paláci na Panskej 13 stavia v podkroví „planetárium“. Ja som sa domnieval, že to bude ateliér architekta alebo umelca so severným prirodzeným osvetlením. Dozvedel som sa však, že tam vzniká prepychový podkrovný byt. Mali teda pravdu obyvatelia domov, ktoré stoja oproti, keď už pred niekoľkými mesiacmi poukazovali na neuveriteľný útvar, ktorý vyrastal nad strechou Esterházyho paláca.

Obludou, ktorú údajne odporúčal postaviť zodpovedný pracovník štátnej pamiatkovej starostlivosti a ktorá by sa dala ešte zniesť vo vilovej štvrti, sa zbytočne zničila časť krovu pamiatkovo chráneného objektu. Bola to autentická konštrukcia z 18. storočia, ktorú nezničil ani požiar pri ostreľovaní mesta Napoleonovou armádou v roku 1809.

Dúfajme, že nevhodný útvar zo strechy urýchlene zmizne. Bol by to totiž precedens. Ak by na šľachtickom paláci z 18. storočia v najexponovanejšej ulici Starého Mesta mal stáť takýto výstrelok módy roku 2000 („brontosaurus“), tak možno predpokladať ďalšie a ešte horšie útvary na iných strechách. A to by skutočne bol koniec pamiatkovej starostlivosti v Bratislave.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?