Socha Romera stojí pod oknom záchoda

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Skoro celé 20. storočie stál na Františkánskom námestí pomník Franzovi Romerovi. Inštalovali ho tam v roku 1907 a v roku 1998 ho preniesli na nádvorie Starej radnice.

Franz Romer bol prešporským rodákom. Narodil sa v roku 1815 v schudobnenej nemeckej meštianskej rodine v blízkom dome na Zámočníckej č. 9. Zvolil si životnú dráhu katolíckeho kňaza, čo mu umožnilo venovať sa aj filozofii, prírodným vedám, histórii. Už ako pätnásťročný vstúpil do Rádu benediktínov. Prijal rádové meno Floridus (nie Florián, ako sa v literatúre nesprávne uvádza). Pôsobil ako stredoškolský profesor v Győri (Raabe), v Prešporku, v Pešti. Vyučoval latinu a prírodopis, neskôr sa venoval výlučne archeológii.

V roku 1877 sa stal kanonikom v Nagyvárade (teraz Oradea Mare), kde v roku 1889 aj zomrel a je pochovaný. Bol členom Uhorskej akadémie vied a spoluzakladateľom Uhorskej historickej spoločnosti. Pôsobil ako kustód archeologickej zbierky Maďarského národného múzea (MHB). To bol dôvod, prečo sa pri rekonštrukcii Františkánskeho námestia presunul jeho pomník od sochára Alojza Strobla na pôdu Mestského múzea. Pomník bol pôvodne projektovaný a situovaný do prostredia parku. Jeho dnešné situovanie pri múre pred okienkom záchoda nie je šťastné.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?