Námestie s obnovenou funkciou

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Už pri formovaní mesta a stavbe jeho hradieb v 13. storočí sa počítalo s rozsiahlym nezastavaným priestorom, ktorý mal slúžiť ako trhovisko a miesto zhromaždení obyvateľov mesta.

Priestranstvo vybrali tak, aby bolo ľahko prístupné od všetkých štyroch mestských brán, aby bolo na rovine a aby sa dal ľahko zabezpečiť zdroj pitnej vody. Parcely okolo priestranstva získali najbohatší mešťania. Skoro pravidelný štvoruholníkový pôdorys bol novinkou na pláne mesta, kde dovtedy vznikali ulice a priestranstvá živelne, najčastejšie určované existenciou vodných tokov. Parcely okolo tržného námestia boli už v 14. storočí zastavané. Objekty na nich však až do prvej svetovej vojny prestavovali a prispôsobovali, takže dnes možno na prvý pohľad vidieť stredovekú stavbu len v objekte Starej radnice. Aj domy na južnej strane námestia však pod fasádami 18. a 19. storočia obsahujú pôvodné stredoveké murivo.

Prestavbami úplne zanikli stredoveké objekty na východnej strane námestia. Dnešný rad domov tu vznikol v rozpätí rokov 1870 až 1910 na miestach stredovekých meštianskych domov, ktoré už poznáme len z kresieb a fotografií. Ešte v stredoveku zanikli aj dva objekty v nárožiach námestia pri Sedlárskej ulici a ulici vedúcej k Rybárskej bráne. Ich stopy odkryl archeologický výskum.

Námestie slúžilo ako trhovisko, popravisko, zažilo korunovačné slávnosti a iné návštevy panovníkov. V 18. storočí jeho plochu čiastočne zabrali na postavenie strážnice. V 19. storočí sa trhovisko presunulo za hradby mesta a nevyužité námestie na konci storočia prestavali na park. Ten po sto rokoch existencie spustol. Preto bolo načase obnoviť pôvodnú funkciu námestia. Realizovanie projektu nebolo ľahkou úlohou. Za niekoľko rokov však staronová tvár námestia ožila a dnes ju obyvatelia mesta, ale najmä návštevníci hodnotia veľmi pozitívne.

Štefan Holčík

FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?