Dom s prvou bratislavskou kinosálou

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Prešporská verejnosť zažila prvé premietanie pohyblivého, ale ešte nemého filmu 15. decembra 1896. Uskutočnilo sa v sieni hotela Zum grünen Baum, ktorý od roku 1925 tvorí pravé krídlo hotela Carlton.

Hoteliér Karl Palugyay v roku 1905 kúpil premietacie zariadenie a v pôvodne šermiarskej sieni svojho hotela, ktorá pojala 200 divákov, otvoril prvé stále kino v Prešporku. Kino dostalo názov Electro-Bioskop. Na jeseň 1913 sa kino z hotela, ktorý medzitým zmenil majiteľa, presťahovalo do budovy na vtedajšej Promenáde číslo 22 (dnes Hviezdoslavovo nám. 17). Objekt vznikol na konci 18. storočia ako prístavba k šľachtickému palácu (dnes Panská 27). Nenáročnou adaptáciou, vybúraním niekoľkých priečok a podlahy miestností prvého poschodia v ňom zriadili prvú kinosálu.

Po prvej svetovej vojne bol majiteľom kina Franz Reisinger. Ten dal v 20. rokoch budovu čiastočne prestavať. K pôvodne nezaujímavej fasáde pristavali mierne vyčnievajúci rizalit, lemovaný dvojicami plochých pilastrov, ktoré nesú trojuholníkový štít. Do oválneho štukového venca v štíte umiestnili monogram majiteľa FR. Nad vstupom s tromi otvormi doplnili fasádu zaujímavým oválnym balkónom so železným zábradlím. Projektant (pravdepodobne architekt Andrej Szönyi) veľmi citlivo zjednotil nové časti fasády s pôvodnou, napríklad použitím rovnakého profilu rímsy. Do celkovo klasicistického novotvaru fasády však zakomponovali štukové hlavice pilastrov, ktoré pripomínajú skôr secesiu.

Za priečelím býval rozsiahly vestibul s bufetom a schodami na galériu. Nasledovala kinosála, z ktorej sa vychádzalo priamo na Malú Ventúrsku ulicu (teraz Strakova). Oproti bola kaviareň Secession. Kinosálu vykurovali veľkými liatinovými pecami, drevená dlážka bola silno naolejovaná.

Ťažkopádny názov Elektro-Bioskop nahradili v 30. rokoch nemeckým Weltspiegel. Ten po vojne nevyhovoval, kino dostalo názov Stalingrad, neskôr Kino mladých. Pre obyvateľov okolia bol však stále „blchárňou“, lebo v čalúnení sedadiel žili napriek posypom DDT tisíce bĺch. V 80. rokoch kino, vtedy už s menom Mladosť renovovali. Budovu necitlivo zvýšili o nevkusné druhé poschodie, vestibul zmenšili, sálu prestavali.

Štefan Holčík

FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?