Dom ako palác talianskej renesancie

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Začiatkom 80 rokov 19. storočia získal prešporský evanjelický cirkevný zbor augsburského vyznania niekoľko starých domov v priestore, kde sa pred Laurinskou bránou nachádzal v stredoveku barbakan a mestská priekopa.

Namiesto schátraných domov postavila firma Kittler und Gratzl podľa projektu Ferdinanda Kittlera v rokoch 1881 - 82 komplex s veľmi nepravidelným pôdorysom, ktorý je však využitý veľmi premyslene. V pokračovaní Laurinskej ulice, tam kde vyúsťovala cesta z brány pred postavením barbakanu, vznikla pasáž. Prechádza cez kruhový dvor, ktorý ešte pred pár rokmi patril k obdivovaným priestorom v Bratislave.

Časť domu obrátená k vtedajšiemu Chlebovému trhu (dnes Námestie SNP 24) je riešená ako bohatý meštiansky dom s fasádou, ktorá pripomína šľachtické paláce talianskej renesancie. Podzemie domu (pivnica) je založené do bývalej mestskej priekopy.

Pri stavbe základov použili mnoho starých kamenných architektonických článkov. Tento stavebný materiál získali pri búraní mestského múru, ktorý bol zasa v 16. storočí zvýšený z materiálu, získaného pri búraní vtedajšieho kostola svätého Laurinca (1530), podľa ktorého bola pomenovaná brána aj ulica.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?