Dom s tromi vysokými arkiermi

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vonkajší okraj mestskej priekopy v oblasti Michalskej brány a jej barbakanu bol až do konca 18. storočia nezastavaný. Pri výstavbe neskorších domov využívali výškový rozdiel medzi úrovňou námestia a dnom priekopy. Domy postavené oproti kostolu trinitárov boli tak zo strany námestia maximálne jednoposchodové, zo strany priekopy však až 4- až 5-poschodové.

V roku 1932 postavili na mieste staršieho zdemolovaného domu na Župnom námestí číslo 2 dnešný objekt. Projektoval ho český architekt R. Nahodil, ktorý inak do stavebnej činnosti v Bratislave nezasiahol. Jeho projekt bol v čase realizácie slohovo už pomerne zastaraný, no napriek tomu zaujímavý.

Na rozdiel od vtedy módnych jednoduchých plošných a pokiaľ bolo možné sklom obložených fasád, riešil poschodia nad nenápadným prízemím s obchodnými priestormi veľmi originálne. Navrhol tri vysoké arkiere na pôdoryse segmentov kružnice, ktoré len málo vyčnievajú z úrovne priečelia. Sú podoprené betónovými konzolami a nesú spoločnú mohutnú rímsu. Ľavý arkier nad nenápadným vchodom obsahuje schodisko. Arkiere majú okná členené na malé plôšky, čo celej budove dáva starobylý a tajuplný ráz. Nad tromi podlažiami arkierov je ešte jedno ustúpené podlažie so širokou terasou.

Do priekopy sa dom obracia veľmi jednoduchou sedempodlažnou (!) fasádou. Balkóny po celej jej šírke pôsobia dojmom nádvorných pavlačí. Na tejto fasáde býval dlho namaľovaný reklamný nápis firmy Mücke - Melder Werke z Karvinej, ktorá v 30. a 40. rokoch vyrábala kvalitný moderný nábytok z oceľových trubiek, použitý aj v pôvodnom zariadení neďalekého Baťovho obchodného domu.

V prednej časti domu býval po druhej svetovej vojne elegantný obchod s pleteným tovarom a galantériou.

Štefan Holčík

FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?