Nenápadná budova banky na Námestí SNP

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vybudovanie novej Klobučníckej ulice na začiatku nášho storočia znamenalo nielen prepojenie terajšieho Primaciálneho námestia s terajším Námestím SNP, ale aj presun viacerých funkcií a inštitúcií z jadra stredovekého mesta za rámec bývalých hradieb.

Kým v druhej polovici 19. storočia sa peňažné inštitúcie snažili získať výhodné parcely v blízkosti Hlavného námestia, od začiatku storočia, ale najmä po prvej svetovej vojne si banky stavali objekty na dnešnom Námestí SNP a na terajšej Štúrovej ulici.

Bankový objekt z prvého decénia 20. storočia na nároží Klobučníckej ulice bol už v 30. rokoch nedostačujúci a nemoderný. Uvažovalo sa s jeho prestavbou, resp. novostavbou na jeho mieste. Potom však banka získala susedný dom. Na jeho mieste tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny postavili moderný objekt banky.

Jeho projektant architekt Jindřich Merganc najprv upravil prízemie pôvodného domu. Zväčšili sa otvory (výklady) prízemných priestorov a stena obrátená k novostavbe sa odstránila v úrovni prízemia tak, aby vzniklo priame (a z interiéru nebadateľné) prepojenie na novostavbu. Päťposchodová novostavba obsahovala nad bankovou halou a priestormi úradovní aj komfortné byty.

Jednoduchá moderná stavba je taká nenápadná, že jej historici architektúry v Bratislave doteraz nevenovali pozornosť. Popri Tatra banke a obchodnom dome Brouk a Babka to však bola ďalšia moderná stavba na tejto strane námestia, ktorá bola len prednedávnom architektonicky dotvorená ďalšími dvoma stavbami (obchodný dom, banka).

Štefan Holčík

FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?