Sudca Kliment: Masaker Vietnamcov bol môj prvý prípad a hneď takýto závažný

7.4.2019

Zdroj: Postoj - Andrej Lojan

Páčil sa vám článok?

Pre sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR Juraja Klimenta bol masaker šiestich Vietnamcov spred 25-tich rokov prvým veľkým súdnym prípadom a hneď takým závažným, o ktorom rozhodoval v máji 1995 ako predseda senátu bývalého Mestského súdu v Bratislave.

V pondelok uplynie 25 rokov od brutálneho masakru šiestich Vietnamcov, ktorý sa odohral 8. apríla 1994 v sklade na Starej Vajnorskej ceste v Bratislave. Vrahovia, vtedy 23-ročný Róbert Matta a 24-ročný Viliam Hauser, si stále odpykávajú doživotný trest odňatia slobody.

 "Vo vzťahu k tomuto prípadu si pamätám, že som bol akoby hodený do vody, pretože to bol môj prvý veľký prípad. V priebehu krátkeho obdobia nám v tom období napadli dve v tom čase najmedializovanejšie kauzy. Bol to už odsúdený Ondrej Rigo – niekoľkonásobný sériový vrah (zavraždil v rokoch 1990 až 1992 osem žien a jedného chlapca a bol odsúdený na doživotný trest odňatia slobody, ktorý si stále odpykáva - poznámka TASR) a potom spomínaná kauza usmrtených Vietnamcov. Tento prípad bol pridelený mne a druhú vec dostal sudca Peter Šamko starší a navzájom sme rozhodovali v oboch veciach v spoločných senátoch. Teda v prípade Vietnamcov ja ako predseda senátu a v prípade Riga bol zase predsedom senátu sudca Šamko starší," uviedol pre TASR sudca Kliment.

Ako si ďalej spomenul, na začiatku vyšetrovania veci sa páchateľ Matta priznal a popísal aj mechanizmus, akým spôsobom on sám zastrelil piatich Vietnamcov. "Boli to traja muži a dve ženy s tým, že jedna z nich bola vo vysokom štádiu tehotenstva, pričom druhý páchateľ Hauser pri hľadaní peňazí udusil malé niekoľkomesačné dieťa. No v neskorších štádiách trestného konania už tie výpovede menil a prispôsoboval ich dôkaznej situácii. Vinu Matta prenášal na Hausera, ktorý od začiatku túto popieral a tvrdil, že dotyčného Mattu len odviezol na miesto činu a čakal vonku pred budovou skladu s tým, že o ničom nevedel, nič nevidel a ani nič nepočul," spomenul si dlhoročný sudca.

"Vzhľadom na to sme teda v rámci súdneho konania urobili vyšetrovací pokus a zinscenovali sme streľbu z tej zbrane, išlo o samopal vzor Škorpión s tým, že či je streľba aj za pomoci tlmiča počuteľná a do akej vzdialenosti od toho skladu," povedal Kliment.

"Prípad bol ukončený a rozsudok bol vyhlásený 24. mája 1995. Obom vzhľadom na mimoriadne vysoký stupeň spoločenskej nebezpečnosti bol uložený výnimočný trest odňatia slobody na doživotie. Znalci vtedy skonštatovali, že vzhľadom na negatívne osobnostné, kriminogénne a sociálne faktory nie je nádej, aby týchto páchateľov bolo možné napraviť trestom odňatia slobody nad 15 až do 25 rokov. Viem, že odvolacie konanie prebehlo veľmi rýchlo a odvolania oboch obžalovaných boli NS SR vo februári 1996 zamietnuté," dodal sudca NS SR.  

Hauser a Matta sa paradoxne môžu onedlho dostať na slobodu. O podmienečné prepustenie z väzenia môžu požiadať od 19. apríla tohto roku po výkone 25-tich rokov trestu, keďže u nich táto zákonná úprava nadobudla účinnosť ešte pred ich právoplatným odsúdením. Obaja vrahovia si v súčasnosti naďalej odpykávajú doživotný trest v ústave v Leopoldove. O podmienečnom prepustení je príslušný rozhodnúť okresný súd, v ktorého obvode sa trest odňatia slobody vykonáva (v tomto prípade by to bol Okresný súd v Piešťanoch a následne Krajský súd v Trnave - poznámka TASR). S takouto právnou úpravou, že v takýchto závažných prípadoch o podmienečnom prepustení vrahov rozhodujú sudcovia okresných súdov, nesúhlasí práve sudca NS SR Kliment.     "Nestotožňujem sa s takouto právnou úpravou. Podľa môjho názoru sudcovia okresných súdov k týmto veciam pristupujú veľmi benevolentne a podľa mňa nezodpovedne, viď napríklad posledné podmienečné prepustenie člena košického podsvetia Dušana Borženského. V takýchto závažných prípadoch by mal o podmienečnom prepustení rozhodovať pôvodný súd, ktorý rozhodoval o kauze v prvom stupni, ktorý aj s odstupom času dokáže lepšie posúdiť splnenie podmienok resocializácie a prípadného podmienečného prepustenia odsúdeného na slobodu," zdôraznil pre TASR sudca NS SR Kliment.

V slovenských väzeniach aktuálne evidujú 57 odsúdených na doživotný trest. TASR o tom informovala riaditeľka odboru podpory centrálneho riadenia a komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Katarína Nováková.

(TASR)

Páčil sa vám článok?