Výpravy do starovekého Egypta otvorí prednáška o staroegyptskej metalurgii

11.2.2019
0
Egypt - metalurgia

Zdroj: aigyptos.sk

Páčil sa vám článok?

V poradí ôsmy ročník cyklu egyptologických prednášok pre verejnosť zameraný na zaujímavosti z dejín starovekých Egypťanov pripravila Nadácia Aigyptos.

"Tohtoročný prednáškový cyklus bude venovaný 100. výročiu narodenia Vojtecha Zamarovského, autora literatúry faktu, prekladateľa, ale najmä neúnavného popularizátora histórie a archeológie," Informovala o tom Renata Rábeková z Nadácie Aigyptos, ktorá prednáškový cyklus pripravila v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy a Ústavom orientalistiky Slovenskej akadémie vied.

Úvodným podujatím cyklu bude 15. februára spomienkový večer Svety Vojtecha Zamarovského moderovaný Táňou Kusou. Zvyšných 11 prednášok sa uskutoční vo vybrané piatky do 28. júna. "Renomovaný slovenskí a českí egyptológovia, archeológovia a spolupracujúci špecialisti z iných odborov, pôsobiaci okrem Slovenska a Česka aj v Rakúsku a ďalších krajinách, pripravili na prvý polrok 2019 pre priaznivcov staroegyptskej histórie množstvo zaujímavých tém," dodala.

V prvej prednáške 22. februára predstavia Martin Odler a Jiří Kmošek nielen nové poznatky o staroegyptskej metalurgii, ale aj zaujímavé fakty o tom, odkiaľ starovekí Egypťania získavali kovy. O mieste, kde snívajú svoj večný sen dávne egyptské kráľovné, a čo vypovedajú ich nádherne zdobené hrobky v Údolí kráľovien, o ich živote a osudoch porozpráva Paulína Šútorová. Jozef Hudec v ďalšej prednáške odprezentuje najčerstvejšie výsledky aktuálneho výskumu slovenských egyptológov a archeológov na sudánskej archeologickej lokalite Duwejm Wad Hadž. Ako veľmi ovplyvňovali zaklínadlá a mágia každodenný život starovekých Egypťanov? Ako vyzerali rituály v chrámoch, čo sa zachovalo zo staroegyptskej mágie až do dnešných čias, sa návštevníci dozvedia od Veroniky Dubcovej.

Nový pohľad na známy príbeh o Egypťanovi Sinuhetovi cez porovnanie staroegyptského náboženstva s príbehmi zo Starého zákona predstaví Jiří Janák. Lucia Hulková v prednáške Črep nad zlato: staroegyptská keramika objasní, prečo sú nálezy keramiky a obyčajných predmetov každodenného života pre poznanie dejín a súvislostí dôležitejšie ako nález zlatého pokladu. S tým, že Egypt nie je len krajinou pyramíd a monumentálnych chrámov, ale aj krajinou zaujímavých a dodnes krásnych grécko-rímskych stavieb, poslucháčov oboznámi Alexandra Pastoreková.

Boli šperky pre starovekých Egypťanov zaujímavé iba pre svoju krásu alebo ich považovali najmä za symboly pre svoju ochranu? Aké šperky sa nosili a čo bolo v móde, ale aj odkiaľ vedeli získať drahé kamene a suroviny na ich výrobu, priblíži Renata Rábeková. Od Jaromíra Krejčího sa návštevníci dozvedia o vývoji slnečného kultu v starovekom Egypte počas 3. tisícročia pred n. l., o jeho dôležitosti pre panovníkov 5. dynastie pochovaných v Abúsíre, ale tiež o aktuálnych výsledkoch výskumu tzv. slnečného chrámu panovníka Niuserrea v blízkom Abú Gurábe. Silvia Štubňová objasní, ako si starovekí Egypťania vysvetľovali prírodné javy, z čoho pozostával "ich" vesmír a ako predstavy o ňom ovplyvňovali ich mytologické texty a myslenie. O úžasnom objave kráľovského pohrebiska a pokladoch z nevykradnutých hrobiek panovníkov 21. a 22. dynastie v Tanide porozpráva Květa Smoláriková v záverečnej prednáške cyklu 28. júna.

Úvodný spomienkový večer Svety Vojtecha Zamarovského a všetky prednášky pod názvom Výpravy do starovekého Egypta sa budú konať vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy. Program prednášok a ďalšie informácie k nim sú dostupné na www.aigyptos.sk.

(TASR)

Páčil sa vám článok?