FOTO: Bratislava bude spomínať na najhoršie ľadové povodne na Dunaji a ich obete

4.2.2019
Plavba na dunaji sa môže obnoviť v polovici týždňa - Dunaj lod1
Páčil sa vám článok?

Už zajtra, teda v utorok 5. februára 2019 o 13,00 hod sa bude konať na na nádvorí J.Nepomuckého v Primaciálnom paláci pietna spomienka na obete najväčších povodní v histórii mesta Bratislavy. Na tomto mieste sa nachádza aj pamätná tabuľa, ktorá bola nainštalovaná na ich počesť...

Súčasťou aktu je aj brífing za účasti Ing. Jozefa Dúcza - riaditeľa Odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku Bratislava. 

Azda najhoršia doteraz známa ľadová povodeň bola v januári 1809, kedy zamrzol Dunaj a štvrte ako Zuckermandel, Vydrica,ale aj Hlavné a Primaciálne námestie boli úplne pod vodou . Najviac bola postihnutá Petržalka, pričom až 127 domov voda zničila natoľko, že museli byť zrovnané so zemou. Väčšinu obyvateľov sa však vďaka trom lodníkom podarilo zachrániť, ale aj tak napokon pri tejto prírodnej katastrofe zahynulo malé dievčatko a jedna staršia žena.“

Zdroj: Pavol Poljak

​O štyri roky neskôr sa počas zimy Dunaj opäť vylial a domy na Laurinskej ulici a pri Rybárskej bráne boli prístupné iba loďkami.

Od polovice 19. storočia na nebezpečenstvo povodní v Bratislave upozorňovala varovná služba z hradného vrchu výstrelmi. Jednou z najhorších bola povodeň z 5. februára 1850, keď o život prišlo šesť Prešporčanov. Hladinu vody v meste doteraz pripomínajú viaceré tabule. Povodeň siahala až po dnešnú Radlinského ulicu.

Zdroj: A. Prokeš/TASR

​Počas tuhej zimy z rokov 1927/28 ľad na Dunaji vytlačil všetky plavidlá, čo mu stáli v ceste na brehy, pretrhal laná a zlámal železné lodné mostíky. V roku 1929 zima v Bratislave bola spočiatku mierna, ale začiatkom roka udreli obrovské mrazy. Podľa dobových správ teplota klesla až na -30°C.

V zime v roku 1947 Dunaj zamrzol až v dĺžke 12 kilometrov. Letectvo zhodilo na ľadovú pokrývku 250 kg bômb, voda sa však napriek tomu vyliala a zaliala hlavne Petržalku. Dunaj zamrzol aj v roku 1956, kedy hrúbka ľadu vytvoreného z krýh dosahovala až 1,8 m a tento ,,posledný" veľký ľad“ musel byť napokon narušený leteckým bombardovaním.

Zdroj: A.Prokeš/TASR

​K vytvoreniu ľadochodu na Dunaji došlo v roku 1964. Posledné ľadochody sa na Dunaji objavili v januári 2006 a februári 2012 a 2017. Nedosiahli však úroveň zamrznutia Dunaja vo februári 1956 a prelom roku 1963-64, kedy zamrzol Dunaj po celej svojej dĺžke - od Viedne až po ústie do Čierneho mora. Odvtedy už také rozsiahle zamrznutie Dunaja nebolo nikdy pozorované.

(ts)

Páčil sa vám článok?