FOTO: Pred 105 rokmi začala premávať legendárna viedenská električka

1.2.2019

Zdroj: FB Viedenská električka

Páčil sa vám článok?

Zdá sa, že 1. február bol významným dňom v histórii nášho mesta. V tento deň začal fungovať v Prešporku prvý verejný vodovod a v roku 1914 začala premávať aj legendárna električka smerom z Bratislavy do Viedne a späť.

„Presne pred 105 rokmi bola slávnostne otvorená premávka miestnej elektrickej železnice Prešporok – Zemská hranica – Viedeň, u nás známejšej pod názvom Viedenská električka.
Z centra nášho mesta toto legendárne spojenie začínalo na nábreží na Námestí Korunovačného pahorku a cez Petržalku pokračovalo do centra Viedne k Veľkej tržnici. Cesta trvala približne 2 hodiny a 15 minút. Trať mala tri úseky: prešporský mestský úsek z centra mesta do Petržalky Kopčian, medzimestský úsek z Petržalky Kopčian do Gross Schwechatu a viedenský mestský úsek z Gross Schwechatu do centra Viedne k Veľkej tržnici,“ napísal pre facebookový portál Staré Mesto – srdce Bratislavy pán Roman Delikát.  

Zdroj: FB Roman Delikát

Tisíce nadšených Prešpurákov na Mostovej ulici pred 105 rokmi v mrazivom zasneženom dni slávnostne privítali otvorenie nového dopravného spojenia s Viedňou, ktoré neskôr vošlo do dejín ako legendárna Viedenská električka.

Popri diaľkovej doprave do Viedne, Petržalke spojenie s centrom mesta zabezpečovala aj tzv. lokálna preprava, ktorá fungovala ako klasická električka. S krátkymi prerušeniami Viedenská električka v centre mesta fungovala až do roku 1938 a po prevzatí Petržalky Nemeckou ríšou už ako klasická železnica od roku 1941 do roku 1945. Premávka na tomto úseku bola zastavená v apríli 1945 a do dnešného dňa nebola obnovená. Časť niekdajšej trate Viedenskej električky funguje do dnes ako Viedenská rýchlodráha S7 s konečnou v neďalekom Wolfsthali.

Diaľkovú súpravu Viedenskej električky – lokomotívu a vozeň sa podarilo vrátiť na Slovensko. Lokomotíva bola zrekonštruovaná do vystavovateľného stavu a v súčasnosti sa obnove do pôvodného stavu podrobuje aj vozeň. Ak sa chcete o viedenskej električke dozvedieť viac, stačí si kliknúť na tento ODKAZ.

Zdroj: FB Staré Mesto - srdce Bratislavy

​Na maľbe Hansa Petra Pawlika vidieť Viedenskú električku v konečnej stanici Námestie Korunovačného pahorku. Vľavo žltá električka pre lokálnu prepravu, vpravo diaľková súprava smerom do Viedne. Budova za žltou električkou je súčasné sídlo miestneho úradu Staré Mesto.

(ars)

Páčil sa vám článok?