V lunaparku bol hlavnou atrakciou vláčik

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Staré električky, motorový aj vlečný vozeň mali výrazné trojboké označenie svojej linky na streche. Vedeli ste už na 100 metrov, že ide tá vaša sedmička. Každý vozeň mal toto označenie vpredu aj vzadu a v noci svietilo.

Dnes je to asi neuskutočniteľné. Predstavte si pri dnešných spojoch, keď treba kombinovať ešte za jazdy ďalšie prestupy ako by to pomohlo, keby to mali všetky autobusy, trolejbusy a električky.

Od Manderlu ste bez problémov boli za sedem minút na Hlavnej stanici. Skúste to dnes. „Múdri” v bývalom režime spravili „priečnu os” a zo Štefánikovej vytrhali koľajnice. Cesta teraz trvá 25 až 30 minút. Nebolo by od veci túto trať obnoviť, veď násyp k Hlavnej stanici ešte stále existuje. Lístok stál (pre dospelých s čiernou, pre deti s červenou potlačou) šesťdesiat a tridsať halierov. V každom vozni bol sprievodca s brašňou (na stojáka), nemal svoju kabínku. Jedny remene zo strechy boli na držanie, druhým po celej dĺžke vozňa sa zvonilo.

PKO bolo naozaj parkom kultúry a oddychu. Za pár korún sa tu požičiavali bicykle a deti do oválu jazdili po nábreží až do zblbnutia. Neboli tam plechové monštrá, tzv. pavilóny pre Inchebu (načo sú tam teraz?), v parčíku bol amfiteáter, v ktorom rôzni umelci a podnikoví baviči robili každé nedeľné popoludnie estrády. Vstup zdarma. Na starý propeler do Petržalky sa nastupovalo kultúrne.

Rampa na mólo bola dvojsmerná, hore aj dole vybavená závorou, ktorú obsluhovali zdola lodníci. Nemohlo sa stať, že niekto mohol loziť po móle, keď bol propeler na druhej strane, ani sa nastupujúci s vystupujúcimi nezrážali. V lunaparku v Petržalke bol hlavnou atrakciou vláčik, ktorý jazdil po koľajničkách až popod Starý most. Keď sa staval Nový most (SNP) vláčik zanikol, lebo na tom mieste sa zvárali konštrukcie nového mosta a loďami sa vyvážali na svoje miesto. Potom už nikomu nenapadlo túto atrakciu obnoviť.

Teraz je nábrežie Dunaja (ľavý breh) v katastrofálnom stave. Pomaly vypadávajú staré stromy, miznú lavičky. Okolo parčíka pri levovi na peknom zábradlí boli privarené lavičky - po celej dĺžke. Dnes pri peknom počasí je problém si tam sadnúť. Detské ihrisko pri Starom moste je dostupné, iba keď prejdete cez obrovské asfaltové parkovisko vedľa osobného prístavu. V PKO sú zničené travertínové vázy, súčasti ozdobného zábradlia. Onedlho pozdĺž nábrežia už teraz veľmi rušná komunikácia odhryzne jedným jazdným pruhom aj tak už dosť úzky pás zelene.

Tragédiou našej veľkodediny je aj to, že vyše 90 percent času primátorovania boli a sú v týchto funkciách ľudia z dedín, pre ktorých je toto mesto cudzie.

Peter Antal

Páčil sa vám článok?