Cukrárne boli aj na predmestí Bratislavy

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Cukráreň a pekáreň Orban sa nachádzala na Schöndorfskej ulici č. 5 oproti dnešnému Obchodnému domu Junior. Táto prevádzka pretrváva až dodnes na dnešnej Obchodnej ulici a je tam predajňa chleba a pečiva.

Táto výrobňa bola známa špeciálnou výrobňou vianočiek, briošiek a plundrového pečiva. Výrobňa pečiva a zákuskov sa nachádzala vo dvore a predajňa bola počas celého dňa zásobovaná úplne čerstvými a ešte teplými výrobkami.

Cukráreň - výrobňa Jozef Müller bola na Židovskej ulici v blízkosti Mikulášskej ulice - rožná budova Židovskej a Beblavého v susedstve U dobrého pastiera. Dielňa bola situovaná hlboko v pivničných priestoroch - dnes Múzeum umeleckých remesiel. Ešte aj v dnešných dňoch vchod do tejto dielne tvoria pôvodné železné a masívne dvere oblúkového tvaru. Vyrábané zákusky vo veľkých drevených prepravkách odnášali na hlavách učni do rôznych predajní, bufetov, koloniálnych obchodov, mliekarenských predajní a kaviarní po celej Bratislave.

Cukrárska výrobňa trvanlivého pečiva Bratov Kolmanovcov bola umiestnená na rohu Židovskej ulice a Rybného námestia - oproti bývalej synagóge (dnes sa tu začínajú piliere Nového mosta). Tu sa vyrábali výrobky trvanlivého charakteru a rôzne druhy keksov na úrovni manufaktúry. Pracovali tu asi dve desiatky dievčat a traja vyučení cukrári - majstri. Jednou z ich úloh bolo aj odháňanie potkanov, ktorých sa v tejto lokalite nachádzalo neúrekom.

Cukráreň - zmrzlináreň Čazim Razim bola v blízkosti Meštianskeho pivovaru a Rybného námestia na Rázusovom nábreží - dnes nástupište MHD pod Novým mostom. Špecializovala sa na priamy predaj orientálnych druhov zmrzliny z mraziarenského stroja a k tomu vyrábaných oblátok.

Cukráreň Emil Fetzer bola jednou z tých, ktoré sa nachádzali na predmestí Bratislavy - bývalá Emiháza (ľudová štvrť v mestskej časti Nové Mesto za Figarom). U obyvateľov tejto lokality bola obľúbená, lebo zákusky boli chuťovo veľmi dobré, pomerne lacné a zákazníci nemuseli chodiť až do stredu mesta. Bohužiaľ, dnes je táto cukráreň zrušená a zostal z nej len rodinný dom.

Cukráreň Viktor Pressler bola tiež na predmestí - v časti Dornkapeln, známej ako Mexiko (dnešná Trnávka v mestskej časti Ružinov). Výrobky tejto cukrárne, ktorá tiež sídlila v rodinnom dome, boli cenovo dostupné pre chudobnejšiu klientelu - robotníkov z okolia.

Cukráreň Štefan Nagy bola poslednou v poradí na predmestí Bratislavy. Nachádzala sa v Prievoze, nazývanom tiež Oberufer alebo ešte častejšie prezývkou Feriba. Bola pomerne vhodne umiestnená v blízkosti evanjelického kostola, miestneho kina a ostatných obchodných prevádzok v strede obce na hlavnej ceste. Dnes je táto časť Prievozu zbúraná a prebudovaná na moderné sídlisko Mierová ulica.

Jednou špecializovanou výrobňou, na ktorú sa nesmie zabudnúť, bola Kesselbauer, kde sa vyrábali sušienky, oblátky, ale hlavne rôzne druhy diabetických a detských suchárov. Nachádzala sa na Námestí 1. mája s priečelím do Kollárovho námestia. Dnes je to ošarpaná budova s verejnými garážami vo dvore - hneď vedľa bola postavená úplne nová budova LB Leasing.

Štefan Behúň
(KONIEC)

Páčil sa vám článok?